Kampagne skal rette op: Danske forældre tvivler på hpv-vaccine

Velfærd

10/05/2017 10:53

Nick Allentoft

Danske forældre tvivler på hpv-vaccine, efter at de har hørt historier om bivirkninger, viser undersøgelse. Nu skal kampagne fra Sundhedsstyrelsen få flere til at vælge vaccinen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Blandt landene i Norden er Danmark det land, hvor færrest piger får hpv-vaccinen, som skal beskytte mod den virus, der risikerer at udvikle sig til livmoderhalskræft. Kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut fra april 2017. Til sammenligning har 73 procent af de piger i Sverige, som også er født i 2003, fået vaccinen. Det tal er helt oppe på 84 procent i Norge.    Stort se alle de danske forældre, som er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, har hørt historier om formodede bivirkninger ved vaccinen. Det drejer sig om 98 procent. Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.    - De er blevet påvirket af beretninger på de sociale medier, som desværre har sået tvivl om vaccinens sikkerhed, selv om vi i dag ved, at vaccinen er meget effektiv og sikker, siger Ulla Axelsen, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.   Sundhedsstyrelsen har lavet en lignende undersøgelse med tilsvarende resultater.    Frygten for bivirkninger ved vaccinen har ikke været ligeså fremtrædende i Sverige og Norge. Det kan være en årsag til, at man ikke har set samme nedgang i antallet af vaccinationer som i Danmark, vurderer Ulla Axelsen.    - Der har ikke været en tilsvarende debat i Norge og Sverige om hpv-vaccination, og der har ikke været sået tvivl om sikkerheden, siger hun.

Sammen lancerer Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse onsdag en informationskampagne, som skal give forældre mere information om hpv og vaccinen. 

Ny kampagne vil nå forældre der tvivler på hpv-vaccine Ved du nok om hpv-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft?   Det spørgsmål stiller Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen i en netop lanceret kampagne.    Den skal informere borgere og sundhedsprofessionelle om hpv-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft.   Aktørerne vil have fat i de forældre og piger, der er usikre på, hvad der er op og ned i debatten om livmoderhalskræft og hpv-vaccination.   Det står på hjemmesiden stophpv.dk, som er lanceret i forbindelse med kampagnen.    De tvivlende forældre skal blandt andet nås via Facebook.    En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at fra 2009 til medio 2015 har 1589 piger indberettet bivirkninger af vaccinationen. Rapporten anslår, at 543 har alvorlige bivirkninger.   Til gengæld slår en EU-rapport fast, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinen og de trætheds - og smertesymptomer, som mange af de vaccinerede kvinder mærker.   Indberetningen af bivirkninger er markant lavere i vores nordiske nabolande. Samtidig har Danmark flere tilfælde af livmoderhalskræft.   Virusset hpv kan udvikle sig til livmoderhalskræft. En vaccine kan beskytte mod nogle typer af hpv, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, at unge piger bliver vaccineret.    Hver år dør knap 100 kvinder af livmoderhalskræft.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.