KL-formand: Læg 10 milliarder til forslag om kommunernes økonomi

Velfærd

29/05/2018 12:10

Freja Eriksen

Parterne står ganske langt fra hinanden i forhandlinger om kommunernes økonomi for 2019, mener KL-formand.

Ti milliarder kroner skiller Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen i forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2019.

Der er således lang vej til en aftale, siger KL-formand og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) forud for dagens forhandlinger i Finansministeriet.

- Afstanden i de her forhandlinger er ganske stor. I øjeblikket tror jeg, at der er omkring ti milliarder til forskel fra vores position til regeringens.

- Regeringen ønsker, at vi skal gå ned på både anlægs- og servicedrift, og det harmonerer meget dårligt med de store udfordringer, der er rundt omkring, siger Bundsgaard.

Læs mere om udligningsdebatten her

Udligningsordningen er jævnligt emne for uenighed og debat mellem kommunerne. Læs meget mere på temasiden her. 

Finansminister Kristian Jensen (V), der forhandler for regeringen, vil ikke svare på, om han er klar til at give kommunerne flere penge. Han peger på, at pengene måske skal findes i kommunernes egen likviditet, der er steget med næsten ti milliarder kroner de sidste tre år.

- Så hvis Jacob Bundsgaard mangler ti milliarder, så kunne han gå rundt og kigge i kommunekasserne, siger Jensen.

Ved forhandlingerne diskuteres en overgangsordning for den udligning, der finder sted mellem kommunerne, som finansministeren har foreslået.

Den ledsages af krav om, at kommunerne kan straffes økonomisk, hvis de overskrider deres anlægsbudget, samt at de ikke må hæve skatten, og det har ikke gjort vejen til en aftale kortere, siger Bundsgaard.

Det forslag vil KL-formanden afvise. I stedet kan regeringen tage forslaget i Folketinget og se, om der er flertal for sanktionerne.

- Man er i gang med at blande nogle ting sammen, som i sidste ende kan ende med at gøre de her forhandlinger endnu sværere, siger Bundsgaard.

Kristian Jensen forklarer forslaget med, at man skal være sikker på, at kommunerne overholder deres budget, som det ikke var tilfældet i 2017.

- Skal vi yderligere give kommunerne yderligere likviditet, synes jeg, at det væsentligt, at der er garanti for, at de holder rammerne, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce