Wikipedia, foto: Sten Porse

København: Foreløbig fred i slagsmål om grønt område og nye boliger

Bæredygtighed

07/09/2018 07:20

Nick Allentoft

De forhandlende partier forventer, at der kan bygges 2000 boliger på den omdiskuterede grund på Amager Fælled.

Efter lange forhandlinger, hvor Alternativet og Enhedslisten stod af, er et flertal i Københavns Borgerrepræsentation natten til fredag nået frem til en løsning, der skal erstatte byggegrunden Ørestad Fælled Kvarter, også kaldet "Strandengen", på Amager Fælled. 

Det oplyser Københavns Borgerrepræsentation i en pressemeddelelse.

De syv forhandlende partier - Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance - er med aftalen blevet enige om at flytte byggeriet til et område, hvor der i dag ligger et vandrerhjem.

Derudover kommer byggeriet til at fylde 11,8 hektar i stedet for de planlagte 18 hektar.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation Jonas Bjørn er godt tilfreds med aftalen.

- Jeg synes, vi er landet et rigtig godt sted og har fået en aftale med et solidt flertal, siger han.

 

Aftalen har været længe undervejs

I 2016 lød de konkrete byggeplaner, at det nye kvarter på Amager Fælled skulle sikre 2400 nye boliger på 'Strandengen', der ligger ved Sundby Station. 

Men byggeriet blev mødt af en storm af protester. De 18 hektar, som kvarteret skulle fylde, var nemlig helt uerstattelig natur, lød kritikken.

Der blev indsamlet tusindvis af underskrifter og afholdt flere demonstrationer. Protesterne fik flere partier til at gå imod byggeplanerne i tiden op mod kommunalvalget i november 2017.

Den aftale, der natten til fredag er indgået, rejser de 1,9 milliarder kroner, som kommunen skylder for metrobyggeriet. 

Derudover forventer partierne, at der kan bygges 2000 boliger på grunden. Heraf vil 500 være almene boliger med huslejer, der er til at betale for almindelige lønninger. 

Desuden skal en grund ved Bådehavnsgade ud mod Fiskerihavnen udvikles til yderligere 550 boliger.

- Vi sikrer mere end 2500 boliger i København og får leveret på regningen til metroen, men vi gør det på en måde, hvor vi samtidig sikrer den unikke natur på "Strandengen", siger Jonas Bjørn. 

Budgetordfører for De Radikale Tommy Petersen kalder aftalen "det bedste af to onder":

- Jeg havde jo helst set, at der slet ikke blev bygget på Fælleden, men der var et flertal uden for De Radikale, og derfor blev vi nødt til at sikre os, at der blev bygget mindst muligt.

Mandag aften forlod Alternativet og Enhedslisten budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus, da de ikke ville give tilsagn om at bygge på Amager Fælled.

- Jeg er glad for, at Radikale og SF bed fast i forhandlingsbordet, da det jo så viste sig, at vi godt kunne rykke flertallet i en grønnere retning, siger Tommy Petersen.

Aftalen forudsætter, at staten siger god for at af-frede grundene på Bådehavnsgade og Selinevej mod til gengæld at frede den såkaldte Strandeng på Amager Fælled, der trods oprindelig natur ikke er fredet. 

 

OVERBLIK: Sagen om Amager Fælled Amager Fælled var et afgørende stridspunkt i kampen om at lede landets hovedstad ved kommunalvalget sidste år.

Et utilgængeligt krat på en gammel losseplads eller uerstattelig bynær natur fyldt med sjældne arter?

Meningerne om Amager Fælled er delte. Men spørgsmålet om, hvorvidt der skal bygges boliger på en del af området er blevet et af de mest højspændte i københavnsk lokalpolitik. 

Her følger et overblik over sagen:

* Amager Fælled er et 2,23 kvadratkilometer stort naturområde i København. det afgrænses af Artillerivej (tidligere Lossepladsvej), Ørestads Boulevard og Vejlands Allé.

* I 1994 blev det besluttet, at en del af Amager Fælled skulle sælges til byggegrunde for at være med til at betale for metrobyggeriet.

* Omkring årtusindskiftet begyndte en helt ny bydel, Ørestad, at tage form, og metroen stod efterhånden færdig. Mens højhuse, rækkehuse, hoteller og virksomhedsdomiciler skød op, stod en grund ud for Sundby Station fortsat ubebygget hen.

* I 2016 blev byggeplanerne konkrete. Amager Fælled Kvarter skulle være et moderne, bæredygtigt bynaturkvarter med 2500 boliger lige ved metroen.

* Men planerne fik en storm af protester til at rejse sig. De 18 hektar, som kvarteret skulle fylde, var nemlig helt uerstattelig natur, lød kritikken. Hvor meget af Amager Fælled er gammel losseplads og inddæmmet område, er området ved Sundby Station en gammel strandeng fra stenalderen.

* Strandengen huser sjældne dyre- og plantearter, padder og orkidéer, anførte kritikerne, der talte blandt andre den kendte kok Nikolaj Kirk. Der blev indsamlet tusindvis af underskrifter og afholdt flere demonstrationer.

* Protesterne fik flere partier til at gå imod byggeplanerne i tiden op mod kommunalvalget i november 2017. Også selv om de i sin tid havde bakket op om dem. I september 2017 tilsluttede Venstre og Konservative sig, at det skulle undersøges, om der kunne bygges et andet sted end på strandengen.

* Halvanden måned før valget meldte overborgmester Frank Jensen (S) ud, at der ikke skulle opføres boliger ved Sundby Station. De 2500 boliger skulle dog opføres et andet sted, varslede han.

* Siden har forvaltningen i Københavns Kommune undersøgt, hvilke byggegrunde kommunen ellers har, der vil kunne huse så mange boliger, at det økonomisk kan kompensere for grunden ved Sundby Station.

* Kommunen har beregnet, at der skal skaffes 1,3 milliarder kroner på boligbyggeriet.

* Undersøgelserne har peget på andre grunde på Amager Fælled og enkelte grunde, der ikke ligger på Amager Fælled. Men ifølge et politisk flertal på rådhuset er der ikke nok grunde uden for fælleden, til at det kan erstatte de oprindelige planer.

* Spørgsmålet indgår i forhandlingerne om Københavns Kommunes budget for 2019.

* Mandag forlod Enhedslisten og Alternativet de forhandlinger, fordi de øvrige partier fastholder, at der skal bygges på Amager Fælled. Dog ikke på den gamle strandeng ved Sundby Station.

* Natten til fredag blev de syv forhandlende partier enige om en løsning, der skal erstatte byggegrunden Ørestad Fælled Kvarter. I alt forventes byggeriet at fylde 11,8 hektar af Amager Fælled.

Kilder: Ritzau, Magasinet KBH, Politiken, Københavns Kommune.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce