Kommission: Sådan skaffer Danmark 60 milliarder

Velfærd

31/3/14 9:18

Freja Eriksen

Produktivitetskommissionen mener, at BNP kan vokse med 60 milliarder kroner i 2020, hvis anbefalinger følges.

Hvis regeringen og et flertal i Folketinget følger Produktivitetskommissionens lange liste over forslag til at øge produktionen i Danmark, kan bruttonationalproduktet (BNP) realistisk set vokse med 60 milliarder kroner i 2020.

Det anslår kommissionen selv på dagen, hvor den fremlægger mere end 100 forslag om alt fra boligskat til energi og styring af den offentlige sektor.

Ifølge Produktivitetskommissionen vil det imidlertid kræve "gennemgribende reformer" at nå målet på de 60 milliarder kroner.

Til gengæld vil det være muligt for regeringen at nå sit erklærede mål om at gennemføre effektiviseringer i den offentlige sektor for det, der svarer til 12 milliarder kroner i 2020, fastslår kommissionen.

- Hvis kommissionens anbefalinger bliver fulgt, er det realistisk at nå det politiske mål om at hæve BNP med 14 milliarder kroner i 2020 gennem tiltag, der styrker produktiviteten i den private sektor, siger kommissionens formand, Peter Birch Sørensen.

Produktivitetskommissionen understreger, at Danmark fra midten af 1990'erne har tabt terræn, når det kommer til produktiviteten. Voldsomt terræn, endda.

Hvis Danmark siden 1990'erne eksempelvis havde fulgt med produktiviteten i USA, så havde samfundet i dag været 360 milliarder kroner rigere, anfører kommissionen.

Det svarer til, at en gennemsnitlig LO-familie ville have haft 3000 kroner mere til sig selv om måneden efter skat, og at det offentlige ville have kunnet købe langt billigere ind, svarende til en fordobling af antallet af lærere i 1. til 4. klasse.

/ritzau/

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.