Din lønseddel og dit statsborgerskab er nogle af de oplysninger, som Arbejdstilsynet får lov til at tjekke, hvis et nyt lovforslag bliver gennemført.

Kontroversielt lovforslag møder massiv politisk modvind

Politik

19/08/2014 10:53

Nick Allentoft

Forslag fra regeringen vil give flere myndigheder adgang til dit cps-nummer og kunne kigge i danskernes lønsedler, men lige nu bakker kun et mindretal i Folketinget op om lovforslaget. Pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet kalder uroen en misforståelse.

Din lønseddel og dit statsborgerskab er nogle af de oplysninger, som Arbejdstilsynet får lov til at tjekke, hvis et nyt lovforslag bliver gennemført. Men lige nu er der ikke flertal for at vedtage loven blandt politikerne på Christiansborg.

Dermed kan det kontroversielle forslag bringe regeringen i mindretal. Det skriver Berlingske. Indtil nu er det kun SF, der bakker op om De Radikale og Socialdemokraternes forslag.

Venstre kritiserer forslaget for at være "unødvendig kontrol" og for at sætte "borgernes retssikkerhed over styr". Samme melding kommer fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen.

- Vi ser det som et klart skred i forhold til borgernes retssikkerhed. Regeringen ser det åbenbart sådan, at målet - at bekæmpe social dumping - er vigtigere end midlet - at snage i millioner af borgeres private oplysninger. Men midlet er jo fuldstændig overdrevet, siger han til Berlingske og får opbakning fra både DF og De Konservative.

Bliver lovforslaget fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vedtaget kan omkring 2,8 millioner borgere i Danmark få tjekket deres lønoplysninger af Arbejdstilsynet. 

Desuden skal tilsynet ifølge forslaget have adgang til oplysninger om de ansattes statsborgerskab, og hvornår de eventuelt er indrejst til Danmark.

Oplysningerne skal afsløre virksomheder, hvor der er risiko for social dumping, og dataene skal indhentes hos Skat og cpr-registret, hvor Arbejdstilsynet i dag kun har en begrænset adgang.

Forslaget er allerede blevet kritiseret af en række organisationer.

Dansk Erhverv mener, at det er "helt uacceptabelt og første skridt mod en diskriminerende tilsynsstat", mens IT-Politisk Forening har kaldt det "problematisk" over for Information.

Tilsynet vil ikke kunne irettesætte virksomheder, der udbetaler en lav løn til de ansatte. Lav løn skal i stedet bruges som en indikator for, om der er arbejdsmiljøproblemer i virksomheden.

Ifølge Arbejdstilsynet viser erfaringer, at social dumping ofte foregår, "hvis lønniveauet ligger væsentlig lavere end blandt sammenlignelige virksomheder, og der samtidig er mange ansatte med udenlandsk statsborgerskab og kort ophold i Danmark".

Tilsynsindsats skal respektere den danske model og danske medarbejderes privatliv

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er der tale om en misforståelse, hvis man tror, at Arbejdstilsynets medarbejdere nu skal til at kontrollere løn- og ansættelsesvilkår på danske arbejdspladser. Det siger direktør Peter Vesterheden fra Arbejdstilsynet, efter at et lovforslag, der blandt andet skal styrke Arbejdstilsynets muligheder for at målrette sit tilsyn, har ført til kritik.

- Der er bred enighed om, at Arbejdstilsynet skal målrette sin tilsynsindsats mere – og dette er et redskab til det. Med lovforslaget får Arbejdstilsynet adgang til en række data, som skal bruges til at udpege de virksomheder, hvor der er risiko for alvorlige arbejdsmiljøproblemer. Det skal være med til at sikre, at Arbejdstilsynet i endnu højere grad finder de virksomheder, hvor der er problemer, når vi tager på tilsynsbesøg, siger Peter Vesterheden ifølge en pressemeddelelse.

- Når vi skal finde de virksomheder, der har størst problemer med sikkerhed og social dumping, så er en vigtig indikator, om virksomheden har mange korttidsansættelse i kombination med mange udenlandske medarbejdere og betaler en relativ lav løn. Men der er ikke tale om, at de medarbejdere, der kommer ud på de enkelte virksomheder, skal have adgang til oplysninger på individniveau, siger Peter Vesterheden.

 

/Ritzau/Redaktionen

Mest Læste

Annonce