Kræftens Bekæmpelse: Skift læge hvis du ikke bliver hørt

Velfærd

03/02/2015 14:36

Suleman Haider

Lægen har ikke altid ret, hvis du som patient får at vide, at du er rask. Kræftens Bekæmpelse bliver ofte ringet op af patienter, som fortæller, at deres læge ikke tager dem alvorligt, når de beskriver deres symptomer.

Det fortæller direktør Leif Vestergaard Pedersen til DR P4 Trekanten.

- Det kan jo være rigtig alvorligt, hvis man går i flere år uden at en kræftsygdom ikke bliver opdaget, siger Leif Vestergaard Pedersen.

49-årige Lisbeth Lindbjerg fra Bredballe ved Vejle er en af de patienter, som har oplevet, at lægerne ikke lyttede til hende, når hun sagde, hun havde det skidt.

I dag har hun et ar fra brystet og ned efter en operation på grund af kræft i æggestokkene.

Forud for operationen på Odense Sygehus havde Lisbeth Lindbjerg været hos sin læge og på sygehuset så mange gange, at hun i dag ikke ved, hvor ofte hun har siddet i venteværelset.

Allerede for fem år siden, fik hun de første symptomer.

- Jeg mærkede en tyngde i underlivet, og skulle ofte på toilettet, forklarer Lisbeth Lindbjerg.

Efter flere akutte indlæggelser på sygehuset opdagede en læge en lille plet i hendes underliv, og hun fik taget en blodprøve.

- Da jeg så kom hjem, slog jeg blodprøvens navn op, og da jeg så så alle symptomerne, så vidste jeg allerede der, at jeg havde kræft, fortæller hun.

Operationen lykkedes, men kræften vendte tilbage, måske fordi der gik så lang tid, før den blev opdaget. Alligevel er hun ikke vred på lægerne.

- Jeg vil bare ønske, at der er mange andre som kan blive forskånet for alt det, jeg har været igennem, For det havde ikke været nødvendigt, at jeg skulle have været igennem så hårdt et forløb, siger Lisbeth Lindbjerg.

Direktøren hos Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, opfordrer til, at man skifter læge, hvis man ikke føler sig taget alvorligt.

- Man skal have en læge, som man fungerer sammen med, siger han.

Det er Jørgen Skadborg, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Syddanmark enig i.

- Hvis man ikke føler, at man bliver taget alvorligt, så er der ofte tale om en misforståelse, eller at man skal skifte til en anden læge, fordi kemien ikke passer mellem læge og patient, siger Jørgen Skadborg til DR P4 Trekanten.

Og hvis man er i tvivl om lægen har ret, så kan man ringe til Kræftlinjen. Her sidder blandt andre læge og rådgiver Mogens Much Nielsen sidder klar ved telefonen. Han opfordrer patienterne til at gå tilbage til lægen med deres bekymring.

- Hvis man så fortsat ikke oplever, at man bliver taget alvorligt, så foreslår vi, at man kan få en vurdering fra en af de andre læger, siger han.

Kræftlinjen er en gratis telefonrådgivning for kræftpatienter, pårørende, efterladte og andre, der har brug for rådgivning i forbindelse med kræft.

 

 

 

 

Mest Læste

Annonce