Kræftens Bekæmpelses firmapension er investeret i tobak

Ledelse

01/06/2016 06:50

Nick Allentoft

I årevis har Kræftens Bekæmpelse via pensionsordning i PFA investeret penge i tobaksselskaber, skriver Finans.

På trods af, at tobak er beviseligt kræftfremkaldende, har Kræftens Bekæmpelse i årevis indirekte investeret penge i nogle af verdens største producenter af cigaretter. 

Det skriver Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie Finans.

Ifølge mediet er investeringerne sket gennem den firmaordning til pension gennem PFA, som medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse bruger. 

- Det er én af de situationer, hvor man som arbejdsgiver og organisation sidder fortvivlet tilbage, for vi ønsker ikke, at vores medarbejderes opsparing skal placeres i tobaksaktier, siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Ifølge sin såkaldte aktieliste havde PFA ved årets start aktier investeret 310 millioner kroner i British American Tobacco, 70 millioner kroner i Japan Tobacco, 66 millioner kroner i Philip Morris og 60 millioner kroner i Imperial Tobacco.

Kræftens Bekæmpelse vil ifølge sin direktør nu forsøge at få PFA til at sælge aktierne i tobaksindustrien eller lave en særordning for medarbejderne, så deres penge ikke bliver brugt til investeringer i tobak.

- Vi har valgt at lægge vores etik samme sted som den etik, det danske samfund som helhed står for. Derfor ekskluderer vi ikke systematisk investeringer i legale produkter som for eksempelvis tobak, siger kommunikationsdirektør i PFA Mikkel Friis-Thomsen til Finans.

Han vil ikke kommentere på konkrete sager over for Finans men indikerer, at det kan blive svært at lave en særaftale.

- Derfor kan vi desværre ikke imødekomme enkelte kunders specifikke investeringsønsker, med mindre de vælger selv at administrere deres investeringer, siger han til mediet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce