Krisehjælp skal forebygge sygedage

Politik

23/1/15 12:53

Suleman Haider

Demensalliancen har etableret en kriselinje til social- og sundhedspersonale for bl.a. at undgå for mange sygemeldinger blandt fagpersonalet på landets plejecentre. Det skriver Magasinet Pleje.

- Det kan være hårdt at arbejde med mennesker, der har en demenssygdom. Der er social- og sundhedspersonale, som fortæller, at de nogle gange er nødt til at melde sig syge, fordi arbejdet med demensramte er så hårdt, forklarer socialrådgiver og stresscoach i PenSam’s forebyggelsesafdeling, Lone Enemark.

FOA's sektorformand Karen Stæhr mener, at der er behov for mere viden på demensområdet og hilser derfor initiativet velkomment.
- Der er rigtig megen usikkerhed blandt vores medlemmer om specielt magtanvendelse. Hvad har man lov til, og hvad har man ikke lov til? Desværre oplever vi episoder med låste døre og ikke godkendt sele-brug, fordi social- og sundhedspersonalet og ledelserne på plejecentrene mangler viden, siger Karen Stæhr.

Hun mener ikke, at man kan klandre uddannelsen på landets sosu-skoler.

- Der er tale om en generalistuddannelse. Vi kan ikke uddanne social- og sundhedspersonalet til at blive eksperter i demens. Så skal de studere mange flere år. Men der er behov for mere efteruddannelse, siger Karen Stæhr. Hun mener, at SOSU-linjens akuthjælp i tvivlsspørgsmål er et skridt på vejen til mere viden.
Formålet med SOSU-linjen er både at hjælpe den enkelte medarbejder, som ringer, og samtidig indsamle erfaringer, som Demensalliancen kan arbejde videre med.