Kritikere om Løkkes disruptionråd: Det handler om mennesker frem for teknologi

Bæredygtighed

01/05/2017 15:00

Nick Allentoft

Ny teknologi kan erstatte det enestående ved mennesket, siger analytiker og peger på behovet for at debattere menneskets rolle i fremtidens samfund. AC raser over at være overset i disruptionråd.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søsætter 1. maj sit særlige Disruptionråd, der skal sikre, at der fortsat er job til danskerne, når ny teknologi som robotter og kunstig intelligens vil overtage stadig flere arbejdsopgaver.

Den 4 IR

Den 4. industrielle revolution er over os, og forandringerne vil komme hurtigere end nogensinde før. Hvad gør det ved vores samfund og hverdag, og hvilke muligheder giver det os? Følg med på vores temaside og deltag i debatten.

Indlæg kan sendes til Redaktionen

Både Lars Løkke Rasmussen og LO-formand Lizette Risgaard tror, at det også denne gang vil lykkes at skabe nye job i kølvandet på den teknologiske udvikling.   Så optimistisk er it-kommentator og journalist Dorte Toft dog ikke.    - Jeg håber, at de får ret, men jeg tvivler, siger Dorte Toft.   Hun blev kendt for afsløringen af, at Stein Baggers IT Factory var et luftkastel. Og det kan troen på en fremtid med job til alle også vise sig at være, mener hun.   - Det, jeg lægger mærke til, er, at det er mange inden for teknologiens verden, der tvivler, siger Dorte Toft.   LÆS MERE OM DEN 4. INDUSTRIELLE REVOLUTION   Bandt de mest kendte er Martin Ford, hvis bog "Rise of the Robots" tegner et billede af en fremtid, hvor robotter og kunstig intelligens overtager ikke bare ufaglærtes, men i stigende grad også højtuddannedes job.   Eksempelvis vil kræftlæger få kamp til stregen, fordi kræftdiagnoser kan stilles mere præcist via kunstig intelligens.   Truslen mod højtuddannede er også en af grundene til, at Akademikernes Centralorganisation er rasende over ikke at være en del af Løkkes Disruptionråd.   - Højtuddannede bliver ikke repræsenteret i rådet. Det er uforståeligt. 

- Digitalisering og automatisering af job sker også i stort omfang inden for forskning, forvaltning, sundhed, advokatbranchen, ingeniørarbejde, siger formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard.

Dorte Toft giver Løkke og Lizette Risgaard ret i, at tidligere teknologiske spring har ført til masser af nye job og brancher, som man aldrig havde hørt om før.    I 1990 havde de færreste formentlig troet, at nogle af verdens største virksomheder med økonomier på størrelse med europæiske lande i dag ville være Amazon, Google og Facebook.    Virksomheder, der har baseret deres forretning på internettet, som de færreste dengang kendte.   Dorte Toft ser dog klare tegn på, at historien ikke vil gentage sig denne gang.   - Med den nye generation af robotter og udviklingen i kunstig intelligens kommer det så tæt på det, vi mennesker har været alene om at kunne. Vores "eneståenhed" bliver mindre og mindre.   - Det er derfor, jeg tror, vi er i fare denne gang, siger Dorte Toft.

Hun peger på, at robotter i stigende grad kan bevæge sig som mennesker, mens kunstig intelligens bliver i stand til selv at se nye mønstre.

Kombinerer man det med, at teknologien samtidig bliver så billig, at også små virksomheder kan bruge den, så kan det betyde farvel til mange job, mener Dorte Toft.     FAKTA: Løkkes nye råd skal slå robotterne Disruptionrådet skal være med til at sikre, at Danmark bevarer arbejdspladser og et lige og rigt samfund trods de store teknologiske omvæltninger, der ventes i de kommende år.   * Rådet har fået den lidt vanskelige titel: "Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid".    * Løkke giver LO-formand Lizette Risgaard og 3F-formand Per Christensen æren for idéen til at sætte arbejdet i gang.   * Disruption er et begreb, der bruges til at beskrive, hvordan ny teknologi pludselig kan skabe store omvæltninger for ellers succesrige virksomheder og hele brancher med jobtab tilfølge.   * Fra VLAK-regeringen deltager otte ministre fra alle tre regeringspartier, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Kristian Jensen (V).   * Fagbevægelsen og arbejdsgiverne er repræsenteret med topfolk fra flere af de største organisationer.   * Store virksomheder som Microsoft, Mærsk og Danske Bank samt små iværksættere og Dansk Ungdoms Fællesråd deltager i rådet.   * Rådet mødes løbende og skal spille sammen med regeringens konkrete initiativer i den kommende tid.    * Det vil i første omgang sige den kommende trepartsaftale om voksen- og efteruddannelse. Men rådet ventes også at komme med input til finansloven samt til de paneler for iværksætteri og digitalisering, som regeringen har igangsat.    Kilder: Kommissorium for Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid.   /ritzau/    

Mest Læste

Annonce