Alt om Bios sagen i Region Syddanmark
Læs meget mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark.
Klik ind på tema-siden her.
- Vi er blevet enige om en midlertidig aftale, hvor kuratorerne driver konkursboet Bios videre, men gør det for regionens regning og risiko. Så de midler, der skal bruges til at betale løn, husleje og så videre bliver betalt ind til boet af regionen, siger Claus Høeg Madsen.
Samtidig skal der nu forhandles videre med det sigte, at medarbejderne og Bios' aktiviteter bliver overdraget til Region Syddanmark. Det vil ifølge Claus Høeg Madsen tage "et par uger". Bios overtog i september 2015 ambulancedriften i Region Syddanmark efter at have vundet en udbudsrunde. Fra starten var der dog problemer. Selskabet har haft finansielle problemer og svært ved at leve op til sine forpligtigelse. Tidligere onsdag blev selskabet erklæret konkurs i Skifteretten i Odense efter en begæring fra Region Syddanmark. Nu skal regionen overtage driften, og derfor vil kurator nu arbejde på at få det til at lykkes til alles tilfredshed. - Det er i alles interesse, at vi nu får fragtet medarbejderne over i et nyt regi med en ansættelse i regionen, siger Claus Høeg Madsen og fortsætter: - Det har været en succesfuld dag. Der er store samfundsmæssige interesser i, at ambulancerne fortsætter med at køre. Men i og med, at der ikke er nogle midler i selskabet til at fortsætte driften, er det fint for alle parter, at regionen er trådt ind og vil afholde udgifterne. Bios-tillidsmand ser lys forude Bios-redderne er sikret ro og stabilitet, og derfor er deres fællestillidsmand, Christian Stigaard, fortrøstningsfuld.- Ord som stabilitet og ro gik over mødebordet en del gange, og det er det, mine kolleger har brug for, siger.
Region Syddanmark indgik onsdag aften en midlertidig aftale med kuratorerne om at drive det konkursramte ambulanceselskab Bios videre på regionens regning. På sigt er målet, at Region Syddanmark skal overtage Bios' aktiviteter permanent. Det glæder Christian Stigaard. - Jeg er meget fortrøstningsfuld. Jeg ser lyst på udviklingen. Det har været en periode med manglende stabilitet, og det her er for os en mulighed for at få den stabilitet, siger han. Redderne er garanteret deres løn i overgangsperioden, men det er fortsat uvist, om de kan hente de penge hjem, som de har til gode i konkursboet i form af blandt andet overarbejde. - Den bekymring har jeg stadigvæk. Vi er blevet forklaret, hvordan vi skal bruge Borger.dk og på den måde hente det hjem. Men vi får nok ikke det hele den vej igennem, siger Christian Stigaard. Region: Det samlede forløb har ikke været kønt Med aftalen mellem kurator og regionen er der nu kommet foreløbig ro på det enormt kaotiske forløb omkring Bios, der i 2015 overtog ambulancedriften efter at have vundet et udbud over Falck, og forleden blev erklæret konkurs. - Det var naturligt at sende ambulancedriften i udbud. Og der var ingen tvivl om, at Bios vandt det udbud helt efter bogen. Så er der undervejs blev truffet nogle enkeltstående beslutninger, som jeg mener i situationen var korrekte. - Men det samlede forløb er ikke kønt og har bestemt ikke været tilfredsstillende. Derfor starter vi nu også en større evaluering, så vi kan se, hvad vi kan lære, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V). Lige nu er konkursboet Bios styret af to kuratorer, der med penge fra Region Syddanmark fortsætter driften. Og det var præcist, som Stephanie Lose havde håbet. - Det var helt som planlagt. Grundlæggende bliver ambulancedriften videreført på regionens regning. Det vil i udgangspunktet koste det samme, som vi alligevel skulle have betalt Bios. Er der så færre udgifter eller flere, så vil det blive håndteret af regionen, siger Stephanie Lose. Et fokuspunkt i konkursen har været reddernes og de ansatte i Bios' lønudbetaling for juli, samt betaling af opsparede overarbejdstimer. Det skulle der dog være styr på. - Lønmodtagernes Garantifond dækker lønnen for juli, men fordi det snart er lønningsdag og de ikke kan nå det, så har vi sikret en forudbetaling af lønnen fra boet. Så skal vi have gennemgået de sager om løn, der ligger i Bios. Dem vil Lønmodtagernes Garantifond nok dække en del af, og resten vil regionen tage sig af, siger Stephanie Lose. /ritzau/