Lægemiddelindustri til regioner: Overreager nu ikke

Politik

23/4/15 11:49

Nick Allentoft

De samlede udgifter til medicin er samlet set ikke steget voldsomt, fastslår medicinalindustrien.

Det er en klar overreaktion, hvis regionerne begynder at afvise ny, livsforbedrende medicin med den forklaring, at ellers vælter sundhedsbudgetterne.

Det mener administrerende direktør for Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Ida Sofie Jensen. 

             Læs også: Regioner advarer: Medicinudgifter går amok

- Det er altså ikke medicinudgifterne, der vælter læsset. Medicinens andel af de samlede sundhedsudgifter er ikke steget, men er tværtimod faldet fra 14 procent i 2012 til 12 procent i 2014, siger hun.

- Når der pludselig kommer så stor fokus på det nu, så skyldes det, at vi i en årrække så et fald i udgifterne til tilskudsberettiget medicin på grund af en række udløb af patenter, og som modvirkede stigningen i sygehusmedicinen, siger Ida Sofie Jensen.

Det er slut nu. Samtidig er der kommet en stribe gennembrud på medicinområdet på blandt andet hepatitis C og kræft. De giver nye behandlingsmuligheder af alvorlige sygdomme, men er også dyre. 

- Det får medicinudgifterne til at bulne ud lige her og nu. Men det vil traditionelt rette sig igen, siger Ida Sofie Jensen. 

Hun mener, at det egentlige problem er, at regionernes udgifter til ny medicin - ikke som i en virksomhed - kan fordeles over flere år. 

- Selvom der for samfundet jo er en stor gevinst ved, at en yngre kvinde overlever brystkræft og ikke dør fra sine børn, men bliver ved at arbejde og betale skat, siger hun. 

I stedet straffes regionerne af regeringen, når de overskrider deres årlige budget.

- Men når vi har bragt fem-års overlevelsen for brystkræft op fra 50 til 95 procent, så har det jo en masse afledte positive effekter, som medicinregnskabet ikke viser, siger Ida Sofie Jensen.

En af mulighederne, som direktøren for lægemiddelindustrien anbefaler regionerne at se på, er, om de kan betale for nye banebrydende og dyre medicintyper over flere år i stedet for, at de boner voldsomt ud på enkelte budgetår. 

- Det ville gøre det mindre sårbart at tage nye medicintyper i brug, siger hun.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.