Læger: Patienterne er tabere med mager regionsaftale

Velfærd

21/08/2015 10:34

Nick Allentoft

Næste års budget for regionerne kan betyde nedskæringer, som vil ramme patienterne, mener Lægeforeningen.

Regeringens aftale med Danske Regioner om regionernes budget for næste år tager ikke i tilstrækkelig grad højde for den store vækst i udgifterne til medicin, mener Lægeforeningen. 

Foreningen frygter, at konsekvensen bliver nedskæringer, som kommer til at ramme patienter og sundhedspersonale hårdt. 

Regionernes økonomiaftale for 2016

Find alle artikler om økonomiaftalen på temasiden lige her.

- Sygehusene, som jo har udgifterne til den nye medicin, kan blive nødt til at fyre sundhedspersonale eller undlade at genbesætte ledige stillinger. 

- Det er ikke rimeligt at fordele de øgede udgifter på den måde, og det kan ikke undgå at få store og uacceptable konsekvenser for patienterne, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Aftalen for næste års budget betyder, at der samlet tilføres 1,5 milliarder kroner ekstra til regionerne. Men Lægeforeningen tror ikke på, at det er nok til at kompensere for de stigende medicinudgifter. 

- Nye lægemidler er ikke alene om at lægge pres på sundhedsvæsnet. Flere ældre og patienter med kroniske sygdomme, nye behandlingsmetoder og nedbringelse af overbelægning koster i sundhedsvæsnet i de næste mange år, siger formanden.

Andreas Rudkjøbing mener, at det også på kort sigt er afgørende, at der tilføres flere midler til sygehusene, end den nye økonomiaftale gør. 

- Derfor er vi meget spændte på, hvad den kommende finanslov for 2016 kommer til at indeholde, siger han.

Den ny økonomiaftale giver en ekstra halv milliard kroner til allerede aftalte initiativer for eksempel inden for psykiatri, og så tilføres der en ekstra milliard til sundhedsvæsenets almindelige drift. 

Regeringspartiet Venstre lagde i valgkampen op til at tilføre sundhedsvæsnet 2,4 milliarder kroner næste år. Regionerne håber derfor ligesom Lægeforeningen, at regeringen vil levere de sidste 900 millioner i forbindelse med finansloven.

Lægeforeningen roser, at der med aftalen nedsættes et udvalg, der skal udvikle en plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Foreningen er dog "foruroliget" over, at sundhedsfaglige organisationer ikke er inviteret med til bords.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce