Der bliver færre skoleledere og færre lærere i de danske folkeskoler, og det er et problem, mener Dorte Lange, der er næstformand i Danmarks Lærerforening.
På fire år er hver syvende skoleleder skåret væk, hvilket svarer til knap 14 procent. Til sammenligning er antallet af lærere faldet med 10 procent, mens elevtallet er faldet med 2,5 procent i perioden.
- Både skolelederne og lærere er vigtige parter i folkeskolen, og det er et generelt problem, at der igen bliver sparet på folkeskolen, siger Dorte Lange.
- Det er fuldstændigt uansvarligt, og det er ikke med til at give en folkeskole, som bliver forældrenes førstevalg, og hvor direktørens søn møder bagerens datter, siger næstformanden.
Det ser ikke ud til at være slut med personalebesparelser i folkeskolen. En undersøgelse fra Danmarks Lærerforening viser, at 40 ud af 98 kommuner lægger op til at spare på skoleområdet i 2015.
- I sidste ende bliver det eleverne, det går ud over, siger Dorte Lange.
Tal fra KLR-net, som er kommunernes og regionernes løndatakontor, viser, at antallet af mellemledere og øverste ledere i folkeskolen i perioden juni 2010 til juni 2014 er reduceret fra 3832 til 3304.
Men det ser ikke ud til at stoppe her, for en rundspørge, som Skolelederforeningen har foretaget blandt foreningens lokalformænd, viser, at to tredjedele forventer yderligere nedskæringer i ledelsesbemandingen i kommunernes skolevæsen.
Landets kommuner er lige nu midt i forhandlingerne om de fremtidige budgetter for 2015.