Lempet krav til boligkøberes økonomi kan styrke landsbyer- minister afventende

Infrastruktur

07/10/2015 15:24

Nick Allentoft

Krav til rådighedsbeløb skal blødes op, hvis lånemuligheder skal bedres uden for store byer, mener udvalg. DF er skuffet, mens vækstministeren overvejer næste skridt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis flere danske familier, der drømmer om et hus på landet, skal kunne få et boliglån, så bør kravene til det månedlige rådighedsbeløb lempes. Det skal sikre, at familier med færre penge til rådighed, men stabil økonomi, kan få Finanstilsynets topkarakter. 

Sådan lyder en af anbefalingerne fra Udvalget om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne, som onsdag har præsenteret sin rapport. Anbefalingen får roser fra Dansk Ejendomsmæglerforenings formand, Torben Strøm:

- Vi ser det som positivt for landdistrikterne, at udvalget anbefaler, at der skal blødes op på kravene til rådighedsbeløb, så der kan gives lån til boligkøbere i yderområder i de tilfælde, hvor køberen har vist sig i stand til at kunne leve for et mindre rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløbet er husstandens samlede faste indtægter efter skat fratrukket de faste udgifter. Det bruges i realkreditinstitutterne til at kreditvurdere kunden. 

Finanstilsynet har udstukket retningslinjer for, hvor stort et rådighedsbeløb en boligejer skal have for at have en sund og stabil økonomi og inddeler blandt andet på den baggrund boligejerne i kategorier. 

Udvalget, som er ned sat under Erhvervs- og Vækstministeriet, anbefaler, at familier med lavere rådighedsbeløb bør kunne få topkarakter, hvis de gennem flere år har klaret sig uden overtræk eller gæld.

Realkreditrådet er positiv over for at få mere fleksibilitet.

- Forslaget kan betyde, at der bevilges flere lån til kunder med lavere rådighedsbeløb. Men det vil kræve, at familierne har en sund økonomi og har vist, at de kan leve for et lavere rådighedsbeløb, siger rådets direktør, Ane Arnth Jensen, i en pressemeddelelse.

- Der kan jo være stor forskel på de enkelte familiers behov, om man for eksempel tager på en eller flere ferierejser om året, eller om man køber en dyr eller billig bil.

Hos Landdistrikternes Fællesråd har formand Steffen Damsgaard siddet med i udvalget, og han bakker op om konklusionerne.

- Men vi er lidt nervøse for, om det er nok til at løse kreditklemmen i landdistrikterne. Både for erhvervsvirksomheder og boligejere.

- Der skal ikke ydes lån til alle og enhver, der kommer ind ad døren hos et realkreditinstitut. Men vi er jo ude i, at områder bliver fravalgt, fordi realkreditinstitutterne ikke tror, at der bor mennesker om 30 år, siger han.

 

Minister overvejer ændrede regler for lån til yderområder Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal bruge de næste uger på at overveje, hvordan lånemuligheder kan forbedres for boligejere og virksomheder i de danske landdistrikter. Ministeren har tidligere varslet regelændringer for finanssektoren, men konklusionen fra Udvalget om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne går i en anden retning.   - Jeg noterer mig, at konklusionen fra arbejdsgruppen er, at der ikke er brug for markante ændringer af lovgivningen. Nu vil jeg så bruge de næste uger på at danne mig mit eget overblik over, hvad jeg synes, der kan og skal gøres. Man vil kunne se, hvad regeringen mener, når vi om en måned kommer med vores udspil "Vækst i hele Danmark", siger Troels Lund Poulsen.   Udvalget, som er nedsat under Erhvervs- og Vækstministeriet, har dog fundet eksempler på regler, der fortolkes mere stramt, end Finanstilsynet lægger op til. Det er blandt andet den såkaldte seksmånedersregel, hvor et realkreditinstitut skal vurdere, hvad et hus vil kunne sælges for inden for seks måneder, og vejledningen om anvendelse af rådighedsbeløb ved indberetning til Finanstilsynet.    - Det er to af de temaer, som jeg også er optaget af, siger erhvervsministeren, som ikke vil forholde sig til, om det er nødvendigt at gå skrappere til værks, end udvalget lægger op til.   - Jeg mener ikke, at det skal være statslige lån, der skal løse problemerne i landdistrikterne. Løsningen er, at vi får skabt mere vækst og dermed flere arbejdspladser. Det hænger sammen, siger ministeren.   I Dansk Folkeparti noterer landdistriktsordfører Mette Hjermind Dencker sig med skuffelse, at udvalgets anbefalinger stort set består af småændringer, som det er op til banker og realkreditinstitutter selv at gennemføre eller tage til sig.    - Man skal lede langt efter konkrete løsningsmodeller, som vi så efterfølgende kunne diskutere politisk, siger Mette Hjermind Dencker i en kommentar.   I regeringsgrundlaget inviterer regeringen finanssektoren til en "dialog" om bedre mulighed for belåning i landdistrikterne. Men Troels Lund Poulsen sagde til Ritzau 30. september, at "dialog" næppe var nok, og at regeringen ville se på lovændringer.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.