Leverandører advarede Skat om skandalesystem

Ledelse

24/09/2015 10:43

Nick Allentoft

Få måneder før Skats it-system gik i luften i 2013, advarede leverandørerne om massive problemer.

Få måneder før lanceringen af Skats skandaleramte it-system EFI advarede leverandørerne bag systemet i kraftige vendinger om en række problemer.

Systemet var ikke testet tilstrækkeligt og ville ikke fungere ordentligt, lød advarslen fra it-firmaerne bag systemet til Skats ledelse i foråret 2013. 

Det skriver Berlingske, som har talt med en række kilder, der var tæt på den daværende proces med at udvikle EFI og sætte systemet i drift.

Tidligere er det kommet frem, at it-systemet rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler at skrotte det milliarddyre system.

En af fejlene har betydet, at Skat siden 2013 har opkrævet forældet fra tusindvis af danskere. Borgernes krav på at blive hørt, inden de blev tvunget til at afdrage gæld, er også systematisk blevet overtrådt.

Advarslen fra leverandørerne faldt i en powerpointpræsentation fra blandt andre it-firmaet KMD.

Store dele af systemet er nu midlertidigt lukket ned, og konsulentfirmaet Accenture anbefaler på sigt, at Skat skal overveje fuldstændig at skrotte det.

Tilbage i foråret 2013 oplistede powerpointpræsentationen en lang række "trusler" i forbindelse med systemet. Bag powerpointen stod "Konsortiet" bestående af tre it-selskaber: KMD, Capgemini og Affecto. 

Konsortiet pegede blandt andet på, at der var knap 500 alvorlige fejl og ubesvarede spørgsmål, som Skat havde ansvaret for. 

- Det var en gigantisk advarselstavle, siger en af kilderne med nært kendskab til processen til Berlingske.

- Powerpointen er tænkt som en blinkende advarselslampe, som Skat skal tage aktion på med det samme, siger en anden.

Kilderne har bedt om anonymitet af hensyn til deres jobsituation.

Direktøren for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, afviser i et skriftligt svar, at han personligt "er blevet forelagt den omtalte præsentation". Skat har ikke ønsket at uddybe, hvem i direktionen der har kendt til præsentationen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlægger fredag en kriseplan.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce