Løkke: Myte at Finansministeriet har magt over andre

Ledelse

10/05/2017 11:48

Nick Allentoft

- At skolepolitik og klimapolitik skulle være noget, der bliver udformet af yngstefuldmægtig ovre i Finansministeriet, er et billede, jeg ikke kan genkende, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det en "myte", at Finansministeriet skulle have en særlig indflydelse over andre ministeriers ansvarsområder.

- Ofte vil det jo være sådan, at politikken på andre ministres områder rækker ind over politikken på finansministerens område, fordi der er en økonomisk implikation.

- Derfor vil finansministeren typisk være involveret i den koordinering, forklarer Løkke under en debat i folketingssalen tirsdag aften.

Her skal han svare på, om han finder det "hensigtsmæssigt, at Finansministeriet har så stor indflydelse, som det har, på samtlige politiske ressortområder".

Men Løkke mener altså, at selve præmissen for spørgsmålet er forkert. Regeringer bestræber sig på at koordinere arbejdet i de forskellige ministerier. Men det er ikke det samme, som at nogle bestemmer over andre.

- Ja, Finansministeriet er centralt i min regering. Det har været det i mine tidligere regeringer. Det er en af grundene til, at det går godt i Danmark, siger Løkke.

SF's Lisbeth Bech Poulsen, der har taget initiativ til debatten, mener, at Finansministeriets magt har været stigende de seneste 20 år. Og at det er et problem.

- Finansministeriet har fået stadig større magt, også på områder, der ikke koster nye penge. Og hvor der kunne være en højere grad af faglighed i fagministeriet, siger hun.

Debatten er opstået, efter at blandt andet en tidligere departementschef har udtalt sig om Finansministeriets indflydelse. Det skete i et interview med radioprogrammet Slotsholmen på DR's P1 i januar.

Her sagde forhenværende departementschef i Socialministeriet Jesper Zwisler blandt andet:

- Det har været dybt problematisk, at en fuldmægtig eller specialkonsulent fra Finansministeriet i realiteten har siddet og defineret, hvad der var god socialfaglig indsats eller god integrationsindsats ovre hos os.

Det er blandt andet hans udtalelser, Lisbeth Bech Poulsen refererer til under debatten i folketingssalen.

- Jeg tror også, at de fleste politikere har oplevet at være til forhandlinger. Så sidder der ovre i hjørnet en nydelig ung dame eller mand, yngste fuldmægtig, som er udsendt fra Finansministeriet. Personen har en funktion, og det er en form for social kontrol, nemlig at sikre, at ministeren ikke kommer til at love for meget, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Det har udviklet sig til en detailstyring af både ministeren og forhandlingerne.

Også de tidligere ministre Bertel Haarder (V) og Martin Lidegaard (R) har påpeget Finansministeriets magt.

- Hvis man har forladt regeringen, og føler, at man ikke har nok gennemslag, ja, så er det jo det, man føler, konstaterer Løkke, da debatten er ved at være til ende.

- Det er ikke det billede, jeg selv har efter at have været fagminister i syv år og finansminister i et par år.

- At skolepolitik og klimapolitik skulle være noget, der bliver udformet af yngstefuldmægtig ovre i Finansministeriet, er et billede, jeg ikke kan genkende, siger statsministeren.

 

Se debatten her: 

OVERBLIK: Det magtfulde ministerium Finansministeriet bliver sammen med Statsministeriet anset for at være det mest magtfulde ministerium i Danmark. Her kan du læse mere om hvorfor:   - I 2012 viste en magtanalyse fra netmediet Altinget, at Finansministeriet og Statsministeriet deltes om førstepladsen som mest magtfulde ministerium. Bedømmelsen var lavet af et ekspertpanel af personer med indsigt i magtforholdene på Slotsholmen. De var blevet bedt om at vurdere det interne hierarki mellem ministerierne.  Forklaringen var blandt andet, at Finansministeriets opgave er at koordinere på tværs af - og dermed bestemme over - de andre ministerier.   - Men sådan har det ikke altid været. I 1970'erne stod Finansministeriet svagt over for blandt andet en magtfuld fagbevægelse. I 1980'erne fik ministeriet til opgave et genoprette økonomien. Dermed blev ministeriet styrket.    - Da Mogens Lykketoft (S) blev finansminister i 1993, blev ministeriet for alvor centralt. I løbet af 2000'erne mindskedes dets indflydelse igen.    - Ifølge CBS-professor Lotte Jensen, der har forsket i Finansministeriets magt, blev finanskrisen i 2008 afgørende for, at Finansministeriet i dag er så magtfuldt.   "Finanskrisen førte til en omsadling af den måde, som Finansministeriet tænker styring på, og som vender tilbage til 1980’ernes tænkning om at bygge ministeriets magt på at sidde på statskassen og sige nej, som det hed dengang," har hun forklaret i et interview med Kristeligt Dagblad.   Tidligere minister Bertel Haarder (V) er en af dem, der har udtalt sig kritisk om emnet. Det skete i et interview med Kristeligt Dagblad i oktober 2016.   "Jeg har den største respekt for, at Finansministeriet fastlægger, om der er mulighed for at bruge penge, eller om vi er nødt til at spare. Det er nødvendigt, for ellers sejler det hele. Men somme tider vil Finansministeriet ikke alene kun sætte rammer, men også styre, hvordan det enkelte ministerium bruger penge, og det er jeg modstander af, sagde Haarder.   Også tidligere departementschef Jesper Zwisler har advaret mod Finansministeriets magt. Det skete i et interview med DR i januar i år. Her sagde Zwisler, der har været øverste embedsmand i Socialministeriet, blandt andet:   "Det har været dybt problematisk, at en fuldmægtig eller specialkonsulent fra Finansministeriet i realiteten har siddet og defineret, hvad der var god socialfaglig indsats eller god integrationsindsats ovre hos os."   Kilder: Altinget, Kristeligt Dagblad, Djøfbladet og DR.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce