På dagen for EU-samarbejdets 60-års fødselsdag er unionen i knæ.
Men ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er der en vej ud af krisen. En krise, der senest blev understreget af briternes beslutning om at forlade det europæiske samarbejde.
- Vi har nu et medlem af familien, som forlader os. Det kaster selvfølgelig en skygge over den her festlighed. Nu handler det om at tage ved lære og agere på det rap over fingrene, siger statsministeren under lørdagens fejring i Rom.
Han peger på, at det til tider bureaukratiske og borgerfjerne system skal forstå, at det ikke skal blande sig i alt.
Blandt andet bør EU ifølge statsministeren holde sig fra at diktere, hvordan landene vælger at forvalte de sociale ydelser.
- Det handler om at tillade de forskellige europæiske lande at have deres egen profil. At fokusere på de store og ikke de små ting. At ting, der ordnes bedre i det enkelte land, skal blive i det enkelte land, siger han.
Netop den erkendelse mener statsministeren da også at kunne spore hos både kolleger og den politiske elite i Bruxelles. Det ses blandt andet ved, at EU-Kommissionen foreslår mindre lovgivning end tidligere.
- I Danmark har vi frygtet, at man for eksempel ville angribe vores dagpengesystem, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Men nu har vi en situation, hvor kommissionen trækker i den anden retning og er mere lydhør. Som forstår, at lande har brug for at passe på deres egne velfærdsmodeller. Det er den linje, der skal fortsættes, siger han.
I forbindelse med lørdagens fejring af 60-året for Rom-traktatens underskrivelse har stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, vedtaget en erklæring, der udstikker nye mål for EU.
Det handler blandt andet om at gøre EU mere sikkert, velstående og socialt ansvarligt i de kommende ti år.
Netop den sociale dimension har Maltas premierminister, Joseph Muscat, der er EU-formand i dette halvår, store forhåbninger til.
Helt i tråd med Løkkes formaninger understreger Joseph Muscat, at det sociale Europa skal tage hensyn til, hvordan de forskellige medlemslande har indrettet deres egne systemer.
/ritzau/