Lørdag formiddag er de første forhandlinger om, hvordan den kommende regering skal se ud i Danmark, begyndt.
Folketingsvalget 2015
Liberal Alliance har på forhånd bedt Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen undersøge, om regeringen kan bestå af alle fire blå partier - og det er det, de borgerlige partier lørdag skal forhandle om.
Løkke vil se, om han kan danne en manøvredygtig regering bestående af Venstre, DF, Liberal Alliance og De Konservative.
Missionen virker mere end svær.
- Nu tager vi hul på det, og det betyder, at jeg taler med de tre partier, men jeg taler også med Folketingets øvrige partier, og man kan spørge, hvorfor gør jeg det, når det handler om at lave en flertalsregering.
- Men det hænger sammen med, at en regering, jeg skal stå i spidsen for, det skal være en regering, som er manøvredygtig, og til det hører jo, at regeringen med sig selv ved, hvad den vil.
- Og det skal også være en regering, der kan samarbejde med Folketinget, siger Lars Løkke Rasmussen forud for de første forhandlinger med Dansk Folkeparti, som er det første parti, der sætter sig ved forhandlingsbordet med Venstre-formanden.
Han vil endnu ikke spå om, hvorvidt det kan lade sig gøre at lave en flertalsregering, der består af de fire borgerlige partier
- Det vil vise sig. Det handler om at høre partierne om deres prioriteter.
- Det må stå alle klart, at der er jo ingen, som har vundet valget på den måde, at de alene repræsenterer 90 mandater, så folk kommer med hvert deres udgangspunkt, siger Lars Løkke Rasmussen.
Efter Dansk Folkeparti er det Liberal Alliance, som skal forhandle med Lars Løkke Rasmussen, og derefter er det De Konservatives tur.
Lørdag eftermiddag indkaldes partierne fra rød blok til forhandlinger.
Thulesen tror ikke på en flertalsregering Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tror ikke på, at der indgås aftale om en flertalsregering bestående af Venstre, DF, Liberal Alliance og De Konservative. Det slår manden med flest mandater i blå blok fast, da han lørdag møder op for at forhandle regering med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen på Christiansborg. - Det, har jeg aldrig troet, var en mulighed, siger Kristian Thulesen Dahl. Spørgsmål: Hvorfor ikke? - Jeg tror, det er for uens partier at sætte sammen i en regering. Så jeg tror ikke på muligheden for at danne en flertalsregering. Det har jeg også sagt tidligere. Men nu må vi se, hvad den kongelige undersøger mener om det spørgsmål. Så vi må se, hvad han mener om det her, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Løkke, der er blevet udpeget til at undersøge muligheden for at danne en flertalsregering. Til Politiken har DF's næstformand, Søren Espersen, udtalt, at fire konkrete DF-krav skal være opfyldt, hvis DF overhovedet skal overveje en regeringsdeltagelse. Det drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik - og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent. Espersen har kaldt det for "ufravigelige" krav. Så langt vil Kristian Thulesen Dahl ikke gå. - Jeg bruger aldrig ordet ufravigeligt, og jeg bruger aldrig ordet ultimativt. Det er ikke, fordi jeg er ved at give mig, men jeg har gode erfaringer med at forhandle på den baggrund, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer: - Vi har udpeget fire områder, som er særligt vigtige for Dansk Folkeparti. Og det er vigtigt, at vores forhandlingspartnere ved, at de er meget vigtige for Dansk Folkeparti. Det er fire ting, vi har nævnt i månedsvis. Der er også andre områder, som eksempelvis dagpengene, som vi gerne vil kigge på, siger Kristian Thulesen Dahl. Foruden formanden er også Søren Espersen og Peter Skaarup med på DF-holdet til forhandlingerne. Espersen har ikke mere at tilføje i forhold til sine kommentarer om DF's "ufrivillige" krav, men han har et lille smil på, da emnet bliver bragt på banen på vej ind i forhandlingslokalet. /ritzau/