Medie: Kommunale chefer kendte til sexsag fra Tullebølle

Ledelse

01/11/2016 07:53

Nick Allentoft

- Jeg er nødt til at sige, at det stadig er asyldirektørens ansvar at indberette sådanne sager. Indtil det modsatte er bevist, må jeg have tillid til, at andre chefer og embedsmænd har gjort deres arbejde, siger Langelands borgmester om skandalen på asylcenter. Samtidig kritiserer Integrationsministeren kommunen.

Mindst tre centrale embedsmænd i Langeland Kommune har i fem måneder været vidende om, at en medarbejder på Børnecenter Tullebølle var mistænkt og politianmeldt for at have krænket asyldrenge seksuelt.

Kommunens økonomiudvalg besluttede mandag at fritstille den øverste direktør for asylområdet, Sisi Eibye, som dermed måtte tage det fulde ansvar i sagen.

Men dokumenter, Radio24syv har fået adgang til, viser, at mindst tre medarbejdere i kommunen allerede i juni i år blev orienteret om sagen:

Social- og familiechef Charlotte Jensen, økonomi- og stabschef Janni Hansen og en specialkonsulent. Borgmester Bjarne Nielsen (V) fastholder, at han først blev orienteret om sagen 20. oktober.

Ledelsen på Børnecenter Tullebølle blev 10. juni 2016 bekendt med, at en ansat havde sexmisbrugt drenge. 

En kvindelig vikar havde angiveligt både dyrket oralsex og fuldbyrdet samleje med flere asylbørn, viste blandt andet billeder og en video i dårlig kvalitet.

Orienteringen om, at der er begået overgreb, blev givet af social- og familiechef Charlotte Jensen 10. juni omkring klokken 21 til ledelsen i asylsystemet, herunder direktør Sisi Eibye og driftschef Ulrik Pihl.

Også økonomi- og stabschef Janni Hansen blev involveret i sagen, men hun orienterede tilsyneladende ikke borgmester Bjarne Nielsen.

- Hvis jeg havde vidst, at borgmesteren ikke var informeret, så ville jeg have informeret ham. Det er ikke smart. Vores procedurer skal strammes op, siger Janni Hansen til Radio24syv.

Oplysningen om, at ledende medarbejdere i kommunen har kendt til sagen uden at foretage de lovpligtige indberetninger, skuffer borgmesteren.

Han understreger, at hele ledelsen i kommunen nu skal gennemgås med en tættekam.

- Det er det, jeg skal til at undersøge de næste par dage, siger Bjarne Nielsen (V) til Radio24syv og fastholder, at beslutningen om at fyre asyldirektør Sisi Eibye var den rigtige.

- Jeg er nødt til at sige, at det stadig er asyldirektørens ansvar at indberette sådanne sager. Indtil det modsatte er bevist, må jeg have tillid til, at andre chefer og embedsmænd har gjort deres arbejde.

Minister: Langelands Kommune har ikke handlet som de burde Integrationsminister Inger Støjberg (V) understreger, at der er rejst "meget alvorlige anklager" i sagen, hvor Langeland Kommune har indledt en fyringssag mod asyldirektør Sisi Eibye. Hun blev mandag fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning.   - Det er også grunden til, at jeg har været meget utilfreds med, at Langelands Kommune ikke har underrettet Udlændingestyrelsen, som de burde, siger Inger Støjberg i en skriftlig kommentar til sagen.   Kommunen begrunder fyringen med de mange hændelser på asylområdet. Børnecenter Tullebølle på Langeland er blevet lukket på grund af påståede seksuelle overgreb og den uro, som nogle drenge har skabt i lokalområdet.   - Der skal være styr på tingene. I og med det er en alvorlig sag, så synes jeg også, det er helt naturligt, at der kommer et samråd i Folketingets udlændingeudvalg, siger Inger Støjberg.   Skandalen omkring centret begyndte for alvor at rulle, da det kom frem, at to tidligere ansatte er meldt til politiet for at have haft seksuel omgang med en eller flere drenge på centret. Integrationsministeren vil ikke kommentere, hvad der præcis er foregået på Tullebølle, så længe sagen efterforskes af politiet.   - Hvilke personalemæssige konsekvenser, sagen skal have, er et anliggende for Langelands Kommune, siger Inger Støjberg.   I sommer blev det indskærpet for alle ansvarlige asyloperatører, at de skal indberette alle kriminelle forhold.   - Styrelsen gennemfører nu skærpet tilsyn med Langeland Kommune som indkvarteringsoperatør, siger Inger Støjberg.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce