Mere effektiv lægebehandling til ældre koster 100 mio. kroner

Velfærd

30/05/2016 13:14

Nick Allentoft

Det kommer til at koste 100 millioner kroner, at indføre ny lægeordning til plejecentre. Fremover skal beboere på plejecentre kunne vælge en læge, der er fast tilknyttet.

Tusindvis af ældre på landets plejecentre vil få langt bedre adgang til lægehjælp fremover.

Sådan lyder det fra parterne bag en aftale om at implementere en ordning med faste læger for de ældre på landets plejehjem.

Aftalen ventes indgået mandag mellem Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, de praktiserende lægers organisation (PLO) samt Sundhedsministeriet.

- Den kommer til at gøre en positiv forskel for både beboerne, der gerne skal opleve, at de får en endnu bedre pleje og behandling i det daglige, og for medarbejderne, som blandt andet vil kunne få sundhedsfaglig rådgivning af lægerne, eksempelvis om medicinhåndtering, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Berlingske.

Aftalen betyder, at mange skrøbelige ældre vil kunne slippe for et stort antal strabadserende og unødige indlæggelser, og den skal også bidrage til, at hospitalerne kan få reduceret deres problemer med overbelægning.

Konkret indebærer aftalen, at beboerne på det enkelte plejecenter tilbydes at vælge en læge, der er fast tilknyttet plejecentret.

Aftalen kommer, efter at der længe har været kritik af sundhedshjælpen til de ældre på plejehjemmene og den hidtidige praksis, hvor mange af beboerne fortsatte med at have den praktiserende læge, de havde, før de kom på plejehjem.

Det har betydet, at der er tilknyttet et hav af forskellige læger til beboerne på det enkelte plejehjem, hvilket har vist sig svært at håndtere i hverdagen.

I stedet har personalet ofte valgt at gøre brug af vagtlæger eller ringe efter en ambulance, hvilket har resulteret i et stort antal unødige indlæggelser.

Ældre Sagen er glade for den nye aftale.

- Det bliver en klar gevinst. Det vil gøre det muligt at forebygge indlæggelser, hvis der tidligere kan gribes ind mod for eksempel en lungebetændelse, siger konsulent Anna Wilroth til Berlingske.

Der er afsat 100 millioner kroner til ordningen, der bliver landsdækkende og indføres gradvist over en fireårig periode. 

 

Fakta om aftalen

Ordningen bygger på erfaringer fra et pilotprojekt på syv plejecentre, som VK-regeringen tog initiativ til. Evalueringen af projektet viste, at fast tilknyttede læger på plejecentrene bl.a. giver færre forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser, mere korrekt medicinhåndtering og bedre kommunikation og samarbejde mellem personale og læge.   Der er i alt afsat 100 mio. kr. til ordningen i perioden 2016-2019. Midlerne kommer fra satspuljeaftalen, som regeringen og satspuljepartierne indgik i oktober sidste år.   Kommunerne kan ansætte de fast tilknyttede læger på konsulentbasis til at yde generel sundhedsfaglig rådgivning til personalet på plejecentret – herunder rådgivning i forhold til medicinhåndtering udover det ansvar den enkelte læge i forvejen har i forhold til medicingennemgang.    Der vil løbende blive fulgt op på, hvordan implementeringen af ordningen skrider frem i kommunerne. Den første opfølgning foretages først i 2017 og herefter årligt.  

/ritzau/

Mest Læste

Annonce