Minister varsler nye regler for gaver til offentligt ansatte

Ledelse

26/2/17 10:12

Nick Allentoft

Alle offentligt ansatte skal være bevidste om deres ansvar i forholdet til virksomheder, siger minister.
Det lyder umiddelbart problematisk, at private virksomheder har lokket med gavekurve, gallamiddage og hotelophold, da IKA - foreningen af offentlige indkøbere - for nylig holdt årskonference.    Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V), som dog gør opmærksom på, at hun ikke har grundlag for at vurdere den konkrete sag, som Berlingske har beskrevet. Ifølge avisen udloddede hotelkæden Comwell eksempelvis en hotelovernatning for to med morgenmad. Og tøjkæden Kentaur trak lod om en luksusbrunch.
It-firmaet KMD gav en gavekurv til de deltagere, der hurtigst lagde puslespil. Andre firmaer satte gavekurve på højkant til de deltagere, der tilmeldte sig virksomhedernes nyhedsbreve.

- Det er vigtigt, at alle offentligt ansatte, herunder indkøbere, er bevidste om deres ansvar, når de deltager i arrangementer med private virksomheder, udtaler Sophie Løhde i et skrifteligt svar til Ritzau.

Der skal ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved offentligt ansattes habilitet, slår ministeren fast. Derfor er det også et område "som regeringen er opmærksomme på og tager meget alvorligt", lyder det.   Regeringen i gang med at opdatere retningslinjerne i vejledningen for ”God adfærd i det offentlige”.    Vejledningen blev udarbejdet af Personalestyrelsen (som i dag hedder Moderniseringsstyrelsen, red.) sammen med Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Justitsministeriet og Djøf i 2007.

- Nu kommer vi snart med en ny vejledning, der gerne skulle være mere klar i forhold til blandt andet modtagelse af gaver og andre fordele, og dermed forhåbentlig kan være en hjælp for offentligt ansatte i dagligdagen, siger ministeren. 

Sager om bestikkelse er dog generelt sjældne i Danmark. Men i efteråret rejste Bagmandspolitiet en stribe sager mod ansatte blandt andet i politiet, forskellige ministerier og i DSB.   Her er påstanden, at it-selskabet Atea var alt for gavmild overfor de offentligt ansatte med hensyn til computere, telefoner og andet.   I dette sagskompleks er der afsagt en række domme. Nogle har fået ubetinget fængsel. Andre er blevet dømt til at udføre samfundstjeneste. Og enkelte er blevet frifundet.   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce