Nu vil KL have et opgør med 30.000 sider regler: Du kan være ledig på 80 måder, men fem er nok

Velfærd

27/04/2017 06:36

Nick Allentoft

De nuværende 80 undergrupper af arbejdsløse skal skæres ned til fem, foreslår Kommunernes Landsforening.
Med over 30.000 siders lovgivning og 77 lovændringer på 10 år er landets jobcentre ved at drukne i bureaukrati.   Derfor foreslår Kommunernes Landsforening, KL, en ny og mere enkel lov.

- Skiftende regeringer har over årene – og sikkert i bedste mening hver gang – gennemført en lang række lovændringer. Resultatet er, at vi nu har i omegnen af 30.000 siders lovmateriale, siger formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), der også er borgmester i Aalborg.

- Knopskydning på knopskydning har ført til en mængde af regler og bureaukrati, som hæmmer selve indsatsen og formentlig koster samfundet flere milliarder kroner, siger han.   Et af problemerne er, at de ansatte på jobcentrene skal have styr på 80 forskellige undermålgrupper.   Førhen var der bare tre grupper: dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister.    KL vil fremover have barberet tallet ned til fem hovedmålgrupper.   - Vi skal ikke slække på kravene til, hvad kommunerne skal levere, men loven skal bygge på en grundlæggende tillid til vores medarbejdere og til kommunerne, siger Thomas Kastrup-Larsen i en pressemeddelelse.

At beskæftigelsesområdet er en regeljungle, har længe været kritiseret. Næsten lige så længe har politikerne forsøgt at rydde op.

Samtlige regeringer siden 1993 har lovet en mere enkel lovgivning på området.   Men loven er kun blevet tykkere og mere snørklet siden, viser en opgørelse fra Ugebrevet A4.   Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkender over for ugebrevet, at det er nødvendigt at få nogle "lettere forståelige regler".  Ministeren vil derfor arbejde for at få antallet af undermålgrupper skåret gevaldigt ned.    LÆS OGSÅ: Kan en murer bygge et træhus?   Problemet er bare, at det er svært at rydde op i bureaukratiet. Alle de forskellige forlig, som er indgået på kryds og tværs af partierne gennem årene, skal endevendes, før en ny og mere enkel lov kan vedtages. KL mener, at den i dag 30.000 sider lange lov burde kunne koges ned til 1000 sider.

Adspurgt om det er realistisk, svarer Troels Lund Poulsen til Berlingske:

- Jeg noterer mig, at KL har nogle meget ambitiøse ønsker. Jeg lægger mig ikke fast på et antal sider, men der er brug for et frontalangreb på det system, der er blevet til en jungle af regler, siger han.   Ministeren vil efter sommerferien fremlægge regeringens bud på en ny beskæftigelsespolitik.   FAKTA: KL vil barbere 30.000 sider lov ned til 1000 sider Kommunernes Landsforening, KL, vil barbere den i dag 30.000 sider lange beskæftigelseslov ned til 1000 sider. Blandt andet skal reglerne om tilbud og det individuelle kontaktforløb forenkles, og så skal borgerens "Min Plan" være omdrejningspunkt for indsatsen.   Derudover vil KL skære gevaldigt ned i lovens antal af undergrupper af ledige.   Beskæftigelsesloven har i dag 80 undergrupper med forskellige regler rettet mod de ledige. Til hver undergruppe er knyttet forskellige regler, krav og indsatser. KL vil barbere antallet af undergrupper ned til fem:  
  • Forsikrede ledige med behov for en jobrettet indsats.
  • Ledige uden forsikring med behov for jobrettet indsats.
  • Borgere under 30 år uden kompetencegivende uddannelse med behov for en uddannelsesrettet indsats.
  • Ledige med behov for en jobrettet indsats i sammenhæng med eksempelvis social- eller sundhedsfaglig indsats.
  • Borgere i job på særlige vilkår.
  Kilder: Kommunernes Landsforening.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce