Ny kampagne skal få børn til at cykle og ordne haven

Velfærd

23/05/2016 10:24

Nick Allentoft

Støt dit barn i at være fysisk aktiv, lyder det fra Sundhedsstyrelsen i kampagne, der skal skabe aktive børn.
Bed dit barn om at gå med hunden, klippe hækken og bære indkøbsposerne op til fjerde sal i stedet for selv at gøre det. Sådan lyder rådene fra Sundhedsstyrelsen i en ny kampagne mandag, der skal få forældre til at motivere deres børn til at dyrke mere motion.   Et af budskaberne i kampagnen Get Moving er, at børn kan have brug for opmuntring og støtte til at være fysisk aktive.

Forældre behøver dog ikke at sende deres børn til fodbold fire dage om ugen og svømning de sidste tre, lyder det fra Tue Kristensen, akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen.

- Det kan ligeså godt være, at børnene skal cykle til skole i stedet for at blive kørt, at de går eller løber en tur med hunden, når de kommer hjem fra skole eller hjælper med havearbejdet, siger han og fortsætter:   - Det handler om at sætte nogle rammer for børnene og vise dem, at fysisk aktivitet er mange ting, siger Tue Kristensen, projektleder i Sundhedsstyrelsen.    Kampagnen lanceres samtidig med, at Statens Institut for Folkesundhed kommer ud med tal fra en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).   Den nye WHO-rapport viser, at de danske børn ligger næstsidst på listen over de 42 lande, hvor flest børn er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen.   I samme undersøgelse klarer de danske børn sig omvendt rigtig godt, når de bliver målt på, om de laver intens fysisk aktivitet mindst to timer om ugen.    Dagligt dyrker de bare ikke nok motion.    Kampagnen giver forældre tips til at satte gang i børnene, og den skal ses som en hjælpende hånd til forældrene og ikke som en kritik af dem, mener Mette With Hagensen, der er formand i foreningen Skole og Forældre.

Hun kender selv til kampen med teenagere, der hellere vil se TV eller spille computer end at dyrke motion. 

- Alle forældre ved jo godt, at det er vigtigt, at børn bevæger sig hver dag, men vi ved også som forældre, at det er svært at få dem til at gøre det.   For formanden gælder det om, at man på den enkelte skole får implementeret 45 minutter, hvor børnene skal være fysisk aktive, som der står i folkeskolereformen.   Sundhedsstyrelsens Get Moving kampagne afholdes i uge 21 og 22.   FAKTA: Så meget fysisk aktivitet laver danske børn i hverdagen Sundhedsstyrelsen anbefaler 60 minutter fysisk aktivitet om dagen, men kun en mindre andel børn er så aktive. I en ny kampagne opfordrer Sundhedsstyrelsen mandag forældre til at støtte deres børn i at lave fysisk aktivitet.   Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unges fysiske aktivitet skal være fordelt ud over ugens dage. De skal lave fysisk aktivitet i minimum 60 minutter hver dag ved moderat til høj intensitet.    Tre gange om ugen skal børn og unge ifølge Sundhedsstyrelsen lave fysisk aktivitet med høj intensitet i 30 minutter.   Få her et indblik i, hvor meget fysisk aktivitet de danske børn laver ifølge en ny rapport fra WHO:   * I en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der har undersøgt, hvor mange 11-årige børn, der er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen, ligger Danmark nummer 41 ud af 42 europæiske lande.    - 19 procent af de danske drenge har svaret, at de er aktive 60 minutter om dagen. 11 procent af pigerne er enige og mener, at de rører sig en time om dagen.    - Danske børn klarer sig dog langt bedre i en anden del af rapporten, hvor 72 procent af drengene og 62 procent af pigerne svarer, at de laver fysisk aktivitet med høj intensitet mindst to timer om ugen. Det giver Danmark en sjetteplads ud af 42 lande.    * En undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Sundhedsstyrelsen, viser, at nogle forældre kan have svært ved at motivere deres børn i alderen 10-13 år til at være fysisk aktive.    - 39,6 af de kortuddannede forældre svarede, at de var enige eller delvist enige i, at det er svært at motivere det ældste barn til at være fysisk aktiv, og det samme gjorde 38,2 af de højtuddannede forældre.    Kilder: Sundhedsstyrelsen, WHO.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce