- De reformer, vi har gennemført, har bragt Danmark et sted hen, hvor vi nu har mulighed for at løfte Danmark fra bunden. Det er jeg optaget af - i stedet for at koncentrere os om dem i midten, hvis største problem er, at vi skal skaffe dem et job, siger Morten Østergaard til Politiken.

Ny radikal leder vil løfte de svageste op fra bunden

Politik

07/09/2014 00:20

Nick Allentoft

Morten Østergaard bebuder, at regeringen frem mod valget vil fokusere på at hjælpe udsatte børn og fattige.

De Radikales nye leder, Morten Østergaard, har næppe sat sig til rette i Økonomi- og Indenrigsministeriet, før han udstikker en ambition om mere hjælp til nogle af de svageste grupper i det danske samfund.

- De reformer, vi har gennemført, har bragt Danmark et sted hen, hvor vi nu har mulighed for at løfte Danmark fra bunden. Det er jeg optaget af - i stedet for at koncentrere os om dem i midten, hvis største problem er, at vi skal skaffe dem et job, siger Morten Østergaard til Politiken.

Den nye indenrigs- og økonomiminister lover også i søndagens udgave af Berlingske en mere målrettet indsats, så børn af misbrugere, kronisk syge og kontanthjælpsmodtagere ikke også havner på passiv forsørgelse.

- Jeg forudser, at det bliver en af regeringens store projekter frem mod valget, siger han i et interview med avisen.

Ifølge en rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er 7900 børn i Danmark berørt af økonomisk fattigdom, og dem og deres familier "har vi været alt for dårlige til at hjælpe", erkender ministeren over for Berlingske.

I begge aviser giver Margrethe Vestagers efterfølger udtryk for, at debatten om dagpengereformen har skygget for, at der er nogle mennesker, der i langt højere grad har brug for hjælp. 

- Nu er det rimeligt at prioritere dem, som har problemer, der rækker ud over deres ledighed - for eksempel en psykisk eller kronisk lidelse, misbrug eller andre problemer, og af dem er der blandt andet 80.000 voksne på kontanthjælp, som jeg mener savner en stemme i debatten. 

- Dem kan vi gøre en forskel for, siger den radikale leder til Politiken.

Han vil ikke komme med konkrete forslag, før et udvalg under tidligere skatteminister Carsten Koch til efteråret afleverer en rapport med anbefalinger til at styrke forholdene for såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere.

Den nye radikale leders melding støder dog på skepsis hos Enhedslisten og SF, der går til finanslovforhandlingerne med et hovedkrav om, at der sikres yderligere hjælp til dagpengemodtagerne. 

- Det at have et robust dagpengesystem er netop en måde at undgå, at folk falder ned på den lave kontanthjælp med de problemer, det medfører for blandt andet børn, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

- Det er en mærkelig modsætning, han laver. Hvis man ikke gør noget ved dagpengesystemet og sikrer, at folk har et sikkerhedsnet, glider de netop over i kontanthjælp og sociale problemer, siger SF's gruppeformand, Jonas Dahl, til samme avis.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce