Sundhedsministeren har godkendt ny tilsynsplan fra Sundhedsstyrelsen, og dermed et farvel til to ledere.
Sundhedsministeren har godkendt ny tilsynsplan fra Sundhedsstyrelsen, og dermed et farvel til to ledere.

Ny tilsynsplan koster chefer jobbet i Sundhedsstyrelsen

Ledelse

16/9/14 9:26

Nick Allentoft

Nyt tilsynsplan i Sundhedsstyrelsen koster ledere jobbet. En direktør er på vej ud, en anden har allerede sagt farvel. Lægeforeningen tilfreds med, at Sundhedsstyrelsen vil øge kvalitet og faglighed i tilsynet med læger.

Der er ændringer på vej i toppen af Sundhedsstyrelsens medarbejderstab.

Direktør Vagn Nielsen samt nu tidligere tilsynschef Anne Mette Dons bliver ikke en del af ændringerne på tilsynsområdet, som der mandag er blevet sendt en handlingsplan for til sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

- Jeg har besluttet, der skal oprettes en direktørstilling med fokus på tilsyn, og i den forbindelse er Vagn Nielsens stilling som direktør blevet nedlagt.

- Og jeg kan bekræfte at Anne Mette Dons ikke arbejder i Sundhedsstyrelsen mere. Mere kan jeg ikke sige om de sager, siger Else Smith til Ritzau.

Anne Mette Dons var tidligere tilsynschef i Sundhedsstyrelsen og har været udsat for kritik efter en række sager om utilstrækkelige tilsyn.

Hun siger selv til Ritzau, at hun har indgået en fratrædelsesaftale med Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Patientforeninger vil have mere tilsyn og varedeklarering

- Jeg vil sige, der har ikke været nogen anledning til at fyre mig. Det fremgår også meget tydeligt af Epso-rapportens resultater, hvis man læser den. Jeg har indgået en fratrædelsesaftale med Sundhedsstyrelsen, siger Anne Mette Dons.

Epso er den Europæiske Tilsynssammenslutning, som i 2013 gennemgik Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedspersoner og -organisationer og kom med i alt 57 anbefalinger til forbedringer.

Det er blandt andet med afsæt i de anbefalinger, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny handlingsplan.

I alt foreslår Sundhedsstyrelsen 25 nye indsatser fordelt på ni områder, der skal sikre, at Sundhedsstyrelsen bliver bedre til at reagere, når patientsikkerheden er i fare.

 

Læger: Ny tilsynsplan fremmer patientsikkerheden Lægeforeningen roser Sundhedsstyrelsens nye handlingsplan for fremtidens tilsyn med organisationer, læger og andre sundhedspersoner.

Patientsikkerheden kan nemlig fremmes, hvis Sundhedsstyrelsen har mulighed for at gribe tidligere ind. Det siger formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

- Det er positivt, at Sundhedsstyrelsen vil øge både kvaliteten og fagligheden i tilsynet med læger, og at tilsynet skal være mere effektivt. Det har været flere sager, hvor man har undret sig over, at Sundhedsstyrelsen ikke har grebet ind tidligere, siger han i en pressemeddelelse.

Formanden peger på, at der har været en alt for stor forskel i styrelsens tilgang til de enkelte læger i tilsynssager.

- Vi har efterspurgt en prioritering af sagerne og en mere ensartet sagsbehandling. Samtidig er det også vigtigt, at styrelsen mener det alvorligt, når den vil kvalitetssikre sagsbehandlingen. Det er afgørende, at både patienter og læger kan stole på, at retssikkerheden er høj, siger han.

Mandag har Sundhedsstyrelsen sendt en handlingsplan til sundhedsminister Nick Hækkerup (S), hvor styrelsen foreslår 25 nye indsatser fordelt på ni områder, der skal sikre, at Sundhedsstyrelsen bliver bedre til at reagere, når patientsikkerheden er i fare.

Lægeforeningen understreger, at det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen også får de nødvendige ressourcer til at føre planen ud i livet.

- Handlingsplanen lægger op til store fundamentale forandringer i hele strukturen for tilsynet. Det bliver en kæmpe opgave, og det hænger ikke sammen, hvis handlingsplanen ikke følges op af de nødvendige økonomiske rammer.

- Det er nødvendigt, at Sundhedsministeriet aktivt understøtter de nye initiativer økonomisk, siger Mads Koch Hansen.

 

FAKTA: Derfor ændrer Sundhedsstyrelsen sit tilsyn Ny plan skal sikre, at færre udsættes for fejl i sundhedsvæsnet. Se de sager, der førte til en kulegravning.

Der er væsentlige mangler i tilsynet af det danske sundhedsvæsen, og derfor har Sundhedsstyrelsen mandag afleveret en ny handlingsplan for at rette op.

Handlingsplanen bygger på en undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsyn fra 2013.

Her kan du se de sager, der førte til undersøgelsen:

* Psykiater-sagen

Den nordjyske psykiater Arne Mejlhede blev i april sidste år kritiseret for at fejlbehandle flere af sine patienter.

På tre år har psykiateren fået hård kritik hele 11 gange i Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, som er det øverste klagenævn indenfor patientsager.

* Sagen om hjerneskadede børn

Sundhedsstyrelsen reagerede ikke hurtigt nok på advarsler fra fagfolk om fødselspræparatet Misoprostols alvorlige bivirkninger, skrev Berlingske i juni sidste år.

Sundhedsstyrelsen ved ikke, hvor mange fejl der er sket. To lektorer fra jordemorskolen har kendskab til 12 sager, hvor Misoprostol-præparatet Cytotec er under mistanke for at have medført voldsomme fødsler med alvorlige bivirkninger. I tre af tilfældene er spædbørnene døde.

* Mammografi-sagen

Private klinikker overså brystkræft hos flere kvinder, kom det frem i 2010. Kvinderne havde selv mærket en knude i deres bryst. På private klinikker fik de at vide, at de var raske, men senere viste undersøgelser det modsatte.

Sundhedsstyrelsen siger dog, at det var regionerne og ikke styrelsen, der havde ansvaret for at sikre kvaliteten.

* Omniscan-sagen

I 2010 kom det frem, at røntgenkontrastmidlet Omniscan gjorde alvorligt syge nyrepatienter endnu mere syge, når de blev røntgenscannet. Mindst 40 patienter fik erstatning på flere millioner kroner fra Patientforsikringen.

Kilde: DR Nyheder

/ritzau/

 

Annonce