Nyheder fra Danmark i kort form

Bæredygtighed

03/11/14 6:36

Nick Allentoft

Drabsforsøg, mord, rockerfest og jihadist dræbt i Kobane er den ene side af dagens korte nyheder. Den anden er er nyt fra klimapanelet og Peter Loft. Nyhedsoverblik her.

Dement kvinde kvalt i fikseringsbælte i Aalborg 

AALBORG: En ældre dement kvinde på et plejehjem i Aalborg er blevet kvalt i et fikseringsbælte, som hun var spændt fast i. Familiemedlemmerne til den 85-årige kvinde er dybt rystede. Kvinden blev for få dage fikseret til sin seng. Det endte med at koste hende livet. - Det har jeg det forfærdeligt med. Det er skuffende, at man viser så stor uansvarlighed, siger Benny Dahl, der er svigersøn til den afdøde kvinde, til TV2/Nord. Torsdag aften blev den ældre kvinde lagt i sin seng af to plejere på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg. Først klokken fem om morgenen næste dag opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt. I flere timer har der ikke været noget opsyn, selv om kvinden lå i fikseringssele. Ambulancefolk forsøgte forgæves at genoplive den ældre kvinde, som på det tidspunkt, da hun blev fundet, havde en kropstemperatur på 33 grader. Men det lykkedes ikke. Ifølge TV2/Nord vil Aalborg Kommune straks iværksætte en uafhængig undersøgelse af forløbet. 

 

Peter Loft beklager opførsel i Thornings skattesag

KØBENHAVN: Den hjemsendte departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, beklager sin rolle i behandlingen af Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnocks, skattesag i Skat København, skriver Jyllands-Posten. Beklagelsen kommer efter, at Skattesagskommissionen ifølge Politiken giver Peter Loft massiv kritik for lovbrud i sin endelige beretning, der offentliggøres mandag formiddag. - Jeg er selvfølgelig ked af, at kommissionen når frem til, at jeg ikke handlede korrekt. En embedsmand skal selvfølgelig handle i overensstemmelse med loven. Det troede jeg, at jeg gjorde. Det viser sig nu, at det har jeg ikke gjort, siger Peter Loft til jp.dk. Peter Loft overtrådte ifølge Politikens gengivelse af beretningen skatteforvaltningsloven ved at gå for tæt på Skat Københavns behandling af Stephen Kinnocks skattesag i 2010. Peter Loft får også kritik for at have misinformeret Folketingets Ombudsmand og løbet med sladder ved at viderebringe et rygte om, at Stephen Kinnock skulle være bøsse. 

 

69-årig mand indebrændt nær Varde

VARDE: En brand i et rækkehus kostede søndag en 69-årig mand livet i Alslev nær Varde, oplyste Syd- og Sønderjyllands Politi. Årsagen til branden er endnu uvis. Politiet blev alarmeret om branden klokken 13. - Vi er ved at undersøge stedet for årsagen til branden, sagde vagtchef Henrik Sønderskov til Ritzau. Den omkomne er formentlig husets beboer, men et ligsyn skal nu fastslå identiteten. De pårørende er underrettet. 

 

FN-panel kalder til handling nu for klimaet

KØBENHAVN: Aldrig før har forskerne i FN's Klimapanel været så klare i mælet som i den rapport, de fremlagde søndag i København: Vi har selv skabt klimaændringerne, og vi har valget mellem at sænke CO2-udledningen nu - eller imødese voldsomme og uigenkaldelige katastrofer i fremtiden. Budskabet er langt hen ad vejen det samme som i de tidligere statusrapporter fra panelet (IPCC). Men tonen er skærpet, og de videnskabelige data vejer endnu tungere end før. Fremtiden vil bringe en stadigt varmere jordklode, mere afsmeltning af isen fra Grønland og verdens gletsjere, stigende vandstande i havene, flere hedebølger og mere tørke, flere voldsomme regnskyl og oversvømmelser, mangel på drikkevand og faldende udbytter af hvede, majs og ris. Den ny rapport, "Climate Change 2014", er et resumé på 40 sider rettet mod politikere og andre beslutningstagere. Den er tænkt som køreplan for verdens stats- og regeringschefer, der i december 2015 skal indgå en global klimaaftale i Paris.

 

To mænd fængslet efter knivoverfald på taxachauffør

KØBENHAVN: To mænd blev lørdag fængslet, efter at en taxachauffør i København natten til lørdag blev stukket med en kniv flere steder på kroppen. Han blev udsat for både slag og spark i Kompagnistræde i indre København. Kort tid efter blev to mænd på henholdsvis 26 og 27 år anholdt. De blev fremstillet i et grundlovsforhør, hvor de blev fængslet i 25 dage og sigtet for groft overfald, oplyste Københavns Politi til Ritzau. Overfaldet skete i Kompagnistræde, og politiet har afhørt flere vidner i sagen. Betjente har også talt lidt med den 39-årige chauffør. - Vi ved, at en gruppe på to til tre personer går amok på chaufføren, men det er uklart, hvad der præcis er sket. Det tyder på, at taxien er kommet kørende, hvorefter en af mændene har sparket til bilen eller på en eller anden måde er kommet op på køleren. Taxachaufføren har i hvert fald ramt den ene og stiger ud af bilen, hvorefter mændene går til angreb, sagde efterforskningsleder ved Københavns Politi Gunnar Nørager tidligere. 

 

Dansk jihadist meldes dræbt ved grænsebyen Kobani

KOBANI: Endnu en dansk jihadist er formodentlig faldet i kamp i Syrien, skriver jp.dk. Ifølge Det Syriske Institut for Menneskerettigheder og det kinesiske nyhedsbureau Xinhua blev danskeren dræbt sammen med 20 andre krigere fra Islamisk Stat, IS. Det skete fredag i forbindelse med amerikansk-ledede bombeangreb i nærheden af den kurdiske by Kobani tæt på den tyrkiske grænse. I Danmark vil Politiets Efterretningstjeneste, PET, hverken be- eller afkræfte oplysningerne, og heller ikke i Udenrigsministeriets Borgerservice kan man bekræfte oplysningerne. - Vi har endnu ingen oplysninger i den sag, lød det fra vagthavende i Udenrigsministeriets Borgerservice over for Jyllands-Postens netavis. Foreløbig er mindst 16 danskere dræbt i kamp i Syrien ifølge den seneste rapport fra PET's Center for Terroranalyse, CTA. Rapporten viser, at antallet af udrejste overstiger 100. Hovedparten kæmper eller har kæmpet sammen med militante islamistiske grupper i Syrien.

 

17-årig er fængslet for taxi-drab

KØBENHAVN: En 17-årig er blevet varetægtsfængslet i 25 dage og sigtet for røveri og drab på en 65-årig taxichauffør, der natten til fredag blev gennembanket af to mænd i Brønshøj i København. Fredag aften anholdt politiet tre mænd på 17, 19 og 26 år for overfaldet. De to andre blev lørdag eftermiddag efter et grundlovsforhør løsladt, men er fortsat sigtet i sagen. Det sagde vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Tommy Keil til Ritzau. Politiet modtog anmeldelsen om overfaldet fredag klokken 00.23. Kort forinden var der blevet bestilt en taxi til Herbergsvejen i Brønshøj. Da taxichaufføren nåede frem til adressen stod de formodede kunder og ventede med en mindre cykel. Chaufføren steg ud af bilen og begyndte at finde cykelstativet frem, da han blev overfaldet og gennembanket med et ukendt redskab. Derefter tog gerningsmændene hans personlige ejendele fra vognen og flygtede. Den hårdt sårede chauffør blev bragt til Rigshospitalet, men natten til lørdag afgik han ved døden.

 

Politiet standser rockerfest: Baren var stjålet

AARHUS: Der er ikke meget ved at holde en stor fest uden en bar. Det måtte en gruppe rockere i Lystrup på Djursland se i øjnene, da de fredag eftermiddag fik besøg af fogeden, Skat og Østjyllands Politi. Festforberedelserne til festen hos rockergruppen Satudarah var godt i gang, og ni personer arbejdede på at få alt klappet og klart inden aftenens fest, hvor der til lejligheden var opsat en ny bardisk. Men da myndighederne dukkede op, endte forberedelserne brat, og de ni rockere fik i stedet travlt med at ringe rundt for at aflyse festen. Den speciallavede bardisk viste sig nemlig at være stjålet i nærområdet, og betjentene måtte for en stund agere flyttefolk. Baren blev skilt ad og båret væk. Ejeren af huset er nu blevet sigtet for hæleri ved at være i besiddelse af den stjålne bardisk. Fire af de ni personer i huset havde desuden en længere snak med fogeden, der gik fra stedet med 19.200 kroner og en guldkæde som afdrag på gæld til det offentlige. Desuden fandt politiet mindre mængder hash og ecstasy i huset. 

 

Kvinde i Lyngby blev dræbt med flere knivstik

HELSINGØR: En 71-årig kvinde, der fredag aften blev fundet død i sin lejlighed på Boulevarden i Lyngby ved København, blev dræbt med flere knivstik. - Hun er blevet dræbt med flere knivstik i bryst- og halsregionen, sagde vicepolitiinspektør Henning Svendsen fra Nordsjællands Politi til Ritzau. Det var en hjemmehjælper, der kort efter klokken 20 fandt kvinden død i entréen til hendes lejlighed. Hjemmehjælperen var taget ud til hende, fordi hun havde brugt sit alarmtryk til Lyngby-Taarbæk Kommune. - Man prøver at ringe til hende, men da hun ikke tager telefonen, frygter man, at hun er faldet, og en hjemmehjælper bliver sendt ud til hende. Hjemmehjælperen kommer frem klokken 20.05 og finder hende død, forklarede vicepolitiinspektøren. Politiet behandlede i første omgang sagen som et såkaldt mistænkeligt dødsfald, men er nu ikke i tvivl om, at man står med et drab. - Vi har anholdt en midaldrende mand fra området, fordi han udviste mistænkelig adfærd, sagde Henning Svendsen.

 

Skoleliv: Hjernen går i stå og øjnene klør

KØBENHAVN: Når det kniber med at holde fokus på matematikstykkerne eller lærerens introduktion til Anden Verdenskrig, så kan det være med god grund. For luftkvaliteten i klasselokalerne på landets folkeskoler og gymnasier er alarmerende dårlig, fastslår nye målinger fra projektet Masseeksperimentet, som blandt andre DTU står bag. På seks ud af ti skoler er der målt koncentrationer af CO2, der ligger over det acceptable niveau. I hver femte klasselokale er koncentrationerne mere end dobbelt så høje som anbefalet. - Det er foruroligende, fordi vi ved, at dårlig luft ikke alene påvirker elevernes trivsel, men også deres præstationer, siger Geo Clausen, professor på DTU Byg. Bag målingerne står cirka 20.000 elever fra 800 grundskoler og gymnasieklasser, der i september indsamlede data til undersøgelsen i deres egne klasselokaler. 

/ritzau/ 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.