Nyt terrorvidne: Drabsoffer prøvede at stoppe gerningsmanden
KØBENHAVN: Den 55-årige fotograf, producer og instruktør Finn Nørgaard blev dræbt, da han forsøgte at overmande attentatmanden, der lørdag med en automatisk M95-riffel affyrede 28 skud mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København.
Det fortæller vidnet Clayton Coleman til TV 2’s Station 2.
Clayton Coleman ledte efter sin kones stjålne cykel, da han hørte en mand råbe.
Fra den anden side af gaden overværede han derefter den formodede attentatmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, skyde mod Krudttøndens facade, og dernæst så han ham dræbe Finn Nørgaard på klos hold.
I Norge og Sverige er stjålne hjemmeværnsvåben ufarlige
KØBENHAVN: Det våben fra Hjemmeværnet, der lørdag blev brugt ved angrebet mod et debatarrangement på Østerbro i København, kunne have været sikret med en lås, der gør selv stjålne våben ubrugelige.
Den løsning valgte både Norge og Sverige for over 10 år siden, mens man i Danmark nøjes med at låse sine våben inde i et skab, skriver dr.dk.
Den norske og svenske løsning, der sågar er billig, gør et våben ubrugelig uden nøgle. En såkaldt kammerlås koster omkring 2000 kroner og sidder inde i selve våbnet.
Hvis alle medlemmer af Hjemmeværnet i dag har et våben derhjemme, ville det koste 8,5 millioner kroner at sikre hver af de 4328 våben, der i dag bliver opbevaret i dyre og usikre våbenskabe, skriver dr.dk.
40-årig fængsles og sigtes for drab på cyklist
HERNING: En 39-årig mandlig cyklist døde onsdag aften efter at være blevet ramt af en bil. Den 40-årige mand, som sad bag rattet, er torsdag blevet fremstillet ved et grundlovsforhør.
Retten i Herning bestemte, at han skal varetægtsfængsles i fire uger.
Inden grundlovsforhøret sagde politikommissær Bjarne Højgaard fra lokalpolitiet i Ringkøbing, at politiet frygtede, at den 40-årige havde kørt cyklisten ned med vilje.
- Derfor har vi rejst sigtelse for manddrab, sagde han til Ritzau.
Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. Dermed er det ikke muligt at få at vide, hvad den nu varetægtsfængslede mand har forklaret.
Mads Koch Hansen stopper som formand for Lægeforeningen
KØBENHAVN: Lægeforeningens formand gennem de seneste fem år, Mads Koch Hansen, har af personlige årsager valgt at fratræde. Det sker, et år før hans valgperiode udløber.
- Det har ikke været en nem beslutning, og den er taget efter nogen tids overvejelse. Men på grund af sygdom i familien er det nødvendigt for mig at prioritere min tid anderledes, siger Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse.
Han understreger, at han fortsætter som formand for fuld kraft frem til repræsentantskabsmødet i april, hvor hans afløser vælges.
Pia Juul og Helle Helle er nomineret til litteraturpris
KØBENHAVN: De danske forfattere Pia Juul og Helle Helle har chancen for at få Nordisk Råds Litteraturpris 2015, når den prestigefyldte pris bliver uddelt 27. oktober i Reykjavik.
De nominerede til prisen blev offentliggjort torsdag.
Pia Juul er nomineret for digtsamlingen "Avancular. Onkelagtige tekster", og Helle Helle er nomineret for romanen "Hvis det er".
Pia Juul debuterede som forfatter i 1985 og har skrevet både digte, noveller og romaner. "Avancular. Onkelagtige tekster" er hendes niende digtsamling.
Den anden danske nominerede, Helle Helle, er især kendt for at skrive minimalistisk. Hun fik sit store gennembrud i 2005 med romanen "Rødby-Puttgarden".
Imamer vender sig mod Omar ved fredagsbøn
KØBENHAVN: Flere imamer i København vil i fredagsbønnen vende sig voldsomt mod weekendens angreb og understrege, at islam tager klart afstand fra drab.
I moskéen på Amerikavej på Vesterbro vil imam Muhammed Zaheer i sin prædiken slå på, at en person, der anser det for tilladt at dræbe et andet menneske, ikke er muslim i hans øjne.
- Jeg regner med at bruge et par minutter af prædiken på at tage afstand fra den slags væmmelige ting og fortælle, at islam tager afstand fra at slå mennesker ihjel, siger han.
Samme toner lyder fra talsmand Murtaza Al Shawi fra den store Imam Ali Moské på Vibevej.
- Ved fredagsbønnen vil der blive fokuseret på, at danske muslimer ikke skal føle sig medskyldige, da de sørgelige hændelser ikke tager udgangspunkt i islams sande værdier, skriver han til Ritzau.
Lars Larsen forgylder børnebørn med ejerskab i Jysk
AARHUS: Den jyske erhvervsmand og milliardær Lars Larsen har sat farten op i et generationsskifte af Jysk-koncernen.
Fire børnebørn, som alle er omkring eller under konfirmationsalderen, har fået andele af selskabet, skriver Finans.dk.
Beslutningen fremgår ifølge mediet af et netop offentliggjort regnskab for 2013/14 i moderselskabet Jysk Holding A/S.
66-årige Larsen fremstår fortsat som hovedaktionær, og hans børn, Jacob Brunsborg og Mette Brunsborg, er opført som ejer af minimum fem procent af aktiekapitalen.
Med på ejerlisten med samme angivelser er nu også Christine og Christian, børn af Jacob Brunsborg, samt Søren og Line, børn af Mette Brunsborg.
I december 2014 fastslog Lars Larsen imidlertid, at han agter at blive siddende på magten i Jysk som hovedejer og bestyrelsesformand.
Antiterrorpakke vil øge fokus på Facebook-opdateringer
KØBENHAVN: Regeringen vil over de kommende år afsætte omkring 150 millioner kroner til at øge politiets og Politiets Efterretningstjenestes (PET) it-kapacitet.
Det fremgår af regeringens antiterrorpakke, som blev fremlagt torsdag.
Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer, for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterrorpakke.
Det er over de kommende tre år, at regeringen vil afsætte de 150 millioner kroner.
Pengene skal også gå til ansættelse af personale til "taktisk analyse" og bearbejdning af data.
Derudover skal der etableres et system, som kan analysere digitale spor i form af borgernes videoer og fotos samt fra overvågningskameraer.
Indsatte med muslimsk baggrund jubler over drab i tv
ODENSE: Flere indsatte med muslimsk baggrund jubler højlydt, når tv viser nyhedsindslag om terror, halshugninger og døde amerikanske soldater.
Og jævnligt må fængselsbetjente konfiskere hjemmelavede symboler for Islamisk Stat, der bliver hængt op på celledørene i de lukkede fængsler i Ringe og Nyborg, fortæller tillidsrepræsentanterne for fængselsbetjentene på Fyn til Fyens Stiftstidende.
- Vi oplever indsatte, som står og jubler og råber "længe leve Palæstina" eller "død over jøderne", når der eksempelvis er noget om selvmordsangreb i tv, siger tillidsmand for fængselsbetjentene i Statsfængslet i Ringe Steen Østergaard.
Billedet kan Mette Nielsen, tillidsrepræsentant for betjentene i Statsfængslet i Nyborg, genkende. Hun melder om indsattes jubel ved indslag om dræbte amerikanske soldater.
Danmark skal være vært ved internationalt terrormøde
KØBENHAVN: Forebyggelse af terror bliver det overordnede tema for en stor international konference i København, som de danske myndigheder skal i gang med at forberede.
I løbet af foråret vil Udenrigsministeriet invitere internationale partnere, forskere og andre meningsdannere til København for at drøfte, hvordan terrorangreb kan afværges.
- Jeg håber, at vi kan nå at få den afviklet, inden sommerferien sætter ind. Overskriften er forebyggelse, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fra Washington.
I den amerikanske hovedstad deltager Martin Lidegaard i disse dage i en konference om antiradikalisering og forebyggelse af voldelig ekstremisme.
Udenrigsministeren regner med, at temaerne ved konferencen i København vil tage udgangspunkt i nogle af de ting, der er blevet diskuteret i USA.
FE-chef: Vi kommer ikke til at masseovervåge danskere
KØBENHAVN: Regeringen foreslår, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal kunne overvåge danskere i udlandet uden dommerkendelse, men det kommer ikke til at betyde masseovervågning af danskere i Syrien og Irak.
Det forsikrer chefen for efterretningstjenesten over for Ritzau.
- Der er på ingen måde tale om, at vi skal til at masseovervåge danskere i udlandet, siger Thomas Ahrenkiel og uddyber:
- Der er tale om, at vi står med et problem med et omfang og i en skala, som vi ikke har set tidligere, og hvor vi vil få betydelig bedre mulighed for at bidrage til at beskytte Danmark mod terror.
Efterretningschefen fastslår, at det hver gang vil bero på en konkret vurdering, før en udrejst dansker sættes under overvågning. Det er ikke nok, at man er rejst til eksempelvis Irak eller Syrien.
Ekspert: Regeringens antiterrorpakke er for defensiv
KØBENHAVN: Bedre it-udstyr. Flere livvagter og større aktionsstyrke. Det er nogle af de i alt 12 initiativer, som regeringen vil sætte ind med over de kommende år for at bekæmpe terror og ekstremisme i Danmark.
Regeringen fremlagde sin antiterrorpakke torsdag, men pakken mangler fokus på at fange radikalisering i opløbet, mener ekspert i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Thomas Galasz Nielsen.
- Politikerne vil gerne vise handlekraft, og så laver man de her tiltag, som er meget synlige, og hvor man efterfølgende kan se mere politi og flere kontroller i gaderne. Men man tager ikke i særlig høj grad fat i det, der er årsagen til, at folk bliver radikaliseret, siger han.
- Det er penge ned i noget, der er defensivt, siger Thomas Galasz Nielsen.
Lektor advarer mod spredehagl i terrorovervågningen
KØBENHAVN: Samtidig med, at regeringen afsætter flere penge til beredskabs- og overvågningsindsatsen, opstår der et nyt dilemma i kampen mod terror.
For med mere overvågning følger spørgsmålet om, hvem der bliver overvåget og hvornår, vurderer Karen Lund Petersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i terrorisme og organiseret kriminalitet.
- Hvordan, man præcis vil etablere den overvågning, er ikke en del af planen. Det er ret afgørende, hvordan man gør det.
- Der er en generel tendens i hele den vestlige verden til at sige, at vi skal forebygge så meget som muligt, og så spreder man hagl, siger hun og henviser til, at overvågningen ikke må ske på bekostning af almindelige borgeres frihed.
Den øgede overvågning er en del af regeringens antiterrorpakke.