Forligsmand Mette Christensen har indkaldt parterne på alle tre områder, kommuner, regioner og stat, til forhandlinger igen tirsdag formiddag.
Det er positivt, at alle parter skal sidde under samme tag, vurderer Anders Bondo, der er lærernes formand og formand for Forhandlingsfællesskabet.
- Vi havde sådan lidt en frygt for, at når vi mødtes i morgen (tirsdag. red.), så var det for at drøfte, om vi skulle konstatere et sammenbrud eller drøfte, om vi skulle udskyde konflikten.
- Men så mødes vi faktisk i morgen for at forhandle. Det synes jeg er rigtigt positivt, siger lærernes formand.
Den oprindelige plan var, at parterne skulle mødes klokken 14. Men nu er alle parter kaldt til møde i forligsinstitutionen tirsdag klokken 10.
Her har forligsmanden mulighed for at udskyde en eventuel konflikt yderligere 14 dage.
OK'18 tema på DenOffentlige
Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.
Historier om tidligere overenskomster finder du her.
Skal I være med? Kontakt os.
Men hun har også mulighed for blot at udskyde dem kortvarigt, at sætte "uret i stå", hvis hun oplever, at der er fremgang.
- Vi har oplevet, at tingene hænger rigtig meget sammen. Vi har et stærkt sammenhold blandt de faglige organisationer, og arbejdsgiverne har en meget, meget tæt koordinering.
- Derfor tror jeg faktisk, at det her med, at nu sidder vi i samme bygning og finder en løsning, det kan være columbusægget. Det håber jeg rigtig meget på, siger Anders Bondo.
Spørgsmål: Tror du stadig på en samlet løsning?
- Jeg tror mere på den nu. Det må jeg sige, lyder det fra Bondo.
At alle parter skal mødes er fornuftigt, vurderer innovationsminister Sophie Løhde (V), der repræsenterer staten i forhandlingerne.
- Jeg har ikke opgivet håbet om at lande en aftale, og vi vil også i morgen gøre vores yderste for, at vi kan forsøge at komme i mål, siger hun.
Ministeren afviser at kommentere indholdet af de igangværende forhandlinger.
- Men det er ingen hemmelighed, og det tror jeg også, at alle kan se udefra, at mange af de krav, der er stillet også fra lønmodtagernes side, går på tværs af hele den offentlige sektor.
- Derfor synes jeg, det er klogt, at vi nu også får en forhandling på tværs af kommuner, regioner og stat, siger hun.
Forsker: Der kommer forligsforslag nuOverenskomstforhandlingerne er gået ind i absolut sidste time. Derfor skal forligsmand Mette Christensen lægge maksimalt pres på parterne, når de mødes tirsdag formiddag.
Det gør hun bedst ved at fremlægge et mæglingsforslag, vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.
- Jeg forventer, at forligsmanden fremlægger et mæglingsforslag tirsdag. Hvis hun skal nå noget inden lukketid, så skal hun prøve, om det kan gå igennem.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
- Hun skal lægge maksimalt pres på parterne, for det er ikke nemt at sige nej til et mæglingsforslag. Det er et kæmpestort ansvar. Jeg tror, at hun overbeviser parterne om en aftale, de kan acceptere, siger Flemming Ibsen.
Han tror, at parterne er tæt på hinanden, hvad lønrammen angår. Derfor er spørgsmålet, hvor meget den betalte spisepause og lærernes arbejdstid skal fylde, når en storkonflikt er særdeles tæt på.
- Fagbevægelsen skal vurdere, om de får mest ud af en storkonflikt med et efterfølgende indgreb, eller om mæglingsforslaget er den bedste løsning.
- Hvis lønnen er hjemme, så er der et ekstremt pres på de andre områder, hvor de kan blive nødt til at rykke sig, siger Flemming Ibsen.
Derfor tror han heller ikke, at den såkaldte musketered, der betyder, at alle de tre krav skal imødekommes, kommer til at holde.
Ifølge Ibsen er der to mulige udfald tirsdag. Enten kommer en aftale i hus, ellers står den på storkonflikt. Det er ikke sandsynligt, at forligsmanden udsætter konflikten endnu en gang, hvis ikke en aftale kommer på plads.
- Jeg tror ikke, at der er nogen grund til at forlænge to uger, som hun jo kan, selv om LO har bedt om det. Man kan ligeså godt opgive, hvis ikke man kan blive enige nu, siger Flemming Ibsen.
Parterne på både det statslige, det kommunale og det regionale område er indkaldt til forhandlinger tirsdag klokken 10 i Forligsinstitutionen.
FAKTA: Her er tre scenarier for Forligsinstitutionen Forligsmand kan gennemtvinge forhandlinger, give op eller nå frem til et forlig, som parterne nikker ja til.Tirsdag fortsætter overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte i Forligsinstitutionen, hvor alle parterne skal sidde over for hinanden.
Forligsmand Mette Christensen har mandag indkaldt både kommuner, regioner og stat til forhandlinger samlet.
Fagforeningerne har varslet strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen med lockout. De kan træde i kraft fra henholdsvis 22. og 28. april.
Se tre mulige scenarier for det kommende forløb her:
* Hvis forhandlingerne står helt i stampe, kan forligsmand Mette Christensen når som helst vælge at give op. Herefter kan de varslede konflikter bryde ud på femtedagen efter.
* Hvis der fortsat er gang i forhandlingerne, men brug for mere tid, kan forligsmanden vælge at udskyde de varslede konflikter i to uger, hvorefter de kan bryde ud på femtedagen.
Det har forligsmanden allerede gjort en gang, men hun kan vælge at gøre det i alt to gange.
* Der kan også komme så meget skred i forhandlingerne, at arbejdsgivere og lønmodtagere i stat, regioner og kommuner enten selv bliver enige eller nikker ja til et mæglingsforslag.
Det skal herefter sendes til afstemning hos arbejdsgivere og lønmodtagere.
Kilder: Forligsinstitutionen.
/ritzau/