Omskæringsforbud for raske drenge ryger i Folketinget

Velfærd

01/6/18 6:27

Nick Allentoft

Det har i årevis været forbudt at omskære kvinder. Nu kommer et borgerforslag i Folketinget med forbud om at omskære drengebørn. Der er stor tvivl om udfaldet.

Et borgerforslag om indførelse af 18 år som mindstealder for omskæring af raske børn har opnået det nødvendige antal støtter og er derfor klar til behandling i Folketinget.

Det er en realitet fredag morgen, hvor tælleren, der holder styr på antallet af støtter, passerede 50.000.

Dermed skal forslaget tages op i Folketinget og sendes til afstemning.

Det er medlemmer af foreningen Intact Denmark, der har stillet forslaget. Foreningen arbejder for børns ret til at bestemme over egen krop.

- Vi er rigtigt glade, men det er nu, det store arbejde for alvor går i gang. Det her er jo bare et vigtigt, men lille skridt på vejen, siger Lena Nyhus, der er forkvinde for Intact Denmark.

Forslaget blev stillet 1. februar, og det har altså taget fire måneder at nå det påkrævede antal støtter.

- Vi troede, at det ville gå stærkere at få de 50.000 stemmer hjem.

- Men fordi forslaget har været omtalt så meget, har mange haft den opfattelse, at det allerede havde samlet tilstrækkeligt med støtter, siger forkvinden.

Flere af Folketingets partier har udtrykt betænkeligheder ved at begrænse mulighederne for at omskære børn.

Blandt andet er der bekymring for, hvordan andre lande - særligt muslimske - vil reagere, hvis det bliver vedtaget.

Flere politikere har desuden kritiseret, at forslaget samtidig vil åbne for omskæring af kvinder over 18 år i et forsøg på at ligestille mænd og kvinder.

Også Det Jødiske Samfund har protesteret mod forslaget med henvisning til, at det er en vigtig del af jødedommen, som har været praktiseret i Danmark i 400 år. 

Derfor er Lena Nyhus også klar over, at det går op ad bakke herfra.

- Vi er enige med et flertal i befolkningen og i Folketinget i, at omskæring af raske børn er noget skidt. Vi mangler bare at få opbakning til et forbud.

- Men når der er tale om så gammel og betydende en tradition, så er det nødvendigt med en massiv oplysningsindsats i forbindelse med forslaget, og det håber jeg, at Folketinget vil være garant for, siger hun. 

Folketingets Administration skriver i bemærkningerne til forslaget, at det muligvis kan være i strid med Grundlovens paragraf 67, der omhandler religionsfrihed.

Det vil blive vurderet nærmere, inden forslaget behandles i Folketinget.

Der er tredje gang, at et borgerforslag når de krævede 50.000 stemmer, siden ordningen blev indført i begyndelsen af året.

Det har i øvrigt været forbudt at omskære kvinder i Danmark siden 2003.

/ritzau

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.