OVERBLIK: Derfor svigtede embedsmænd i statsløsesag

Ledelse

17/8/15 12:58

Nick Allentoft

Ifølge Statsløsekommissionen svigtede departementschef og afdelingschef i deres rådgivning af Birthe Rønn.

* Statsløsekommissionen fastslår i en rapport, der blev offentliggjort mandag, at Venstres daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech burde havde inddraget eller i det mindste orienteret Folketinget om statsløsesagen.

* Kommissionen vurderer dog også, at hun ikke modtog tilstrækkelig rådgivning af embedsmændene. På den baggrund er der grundlag for, at departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding bliver draget til ansvar for deres rolle i sagen, mener kommissionen.

Det kritiserer kommissionen departementschef Claes Nilas for:

* Kommissionen lægger navnlig vægt på Claes Nilas rolle i forbindelse med en central beslutning i februar 2009. 

* På det tidspunkt havde ministeriets embedsmænd i et år kendt til, at ministeriets indfødsretskontors behandling af ansøgninger i praksis ikke var foregået i overensstemmelse med konventionen.

* Alligevel besluttede man i ministeriet i februar 2009 at behandle ansøgninger fra statsløse født i Danmark efter de almindelige retningslinjer, selvom man var advaret om, at det stred mod konventionerne.

* Ifølge kommissionen opfyldte Claes Nilas ikke sin pligt som departementschef til at rådgive og advare Birthe Rønn Hornbech om, at beslutningen var i strid med Danmarks folkeretslige forpligtelser og om, at Folketinget skulle orienteres.

Det kritiserer kommissionen afdelingschef Kim Lunding for:

* I forhold til Kim Lunding har kommissionen navnlig lagt vægt på, at han på visse punkter efter kommissionens opfattelse ikke opfyldte sin pligt som afdelingschef til at sikre, at der blev administreret i overensstemmelse med gældende retsregler. 

* Ifølge kommissionen opfyldte Kim Lunding heller ikke sin pligt til at rådgive Claes Nilas og Birthe Rønn Hornbech.

* Kommissionen har ikke fundet grundlag for, at andre embedsmænd skal drages til ansvar.

Kilde: Statsløsekommissionens rapport

/ritzau/

Annonce