OVERBLIK: Nu tager danskerne affære - her opholder de 400 nye flygtninge sig

Bæredygtighed

07/09/2015 21:01

Nick Allentoft

Borgerne på Lolland hjælper politiet med at huse de mange flygtninge, oplyser viceborgmester. Også andre steder i Danmark er nye migrant- og flygtningegrupper samlet under politiets overvågning.

400. Så mange flygtninge og migranter er der ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommet til Danmark fra søndag til mandag. 

Det store antal skyldes, at Tyskland har åbnet sin grænse for 4000 flygtninge og migranter fra lørdag til søndag, og nu hjælper lokale borgere på Lolland til, når politiet skal huse de mange flygtninge. Det siger Lolland Kommunes viceborgmester, Henrik Høegh (V) ifølge Ritzau.

- Politi og beredskab har bedt os om, at være klar til at indkvartere op mod 1000 flygtninge i nat, siger Henrik Høegh til Ritzau.   Det er en fremmed situation for Rødby og resten af Lollands Kommune, at der pludselig står omkring 1000 flygtninge og migranter og mangler tag over hovedet. Alligevel kan viceborgmesteren fortælle, at borgerne i området gør en stor indsats for at hjælpe flygtningene. 

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Vi er alle blevet både chokerede og rørte. Man kan se, at det er dybt udmattede og traumatiserede mennesker, og derfor ønsker mange at gøre en indsats, siger Henrik Høegh. 

Viceborgmesteren kan fortælle, at lokale pizzeriaer leverer gratis shawarma og kioskejere lukker butikken i utide, for at donere det mad, de endnu ikke har solgt. Helt almindelige borgere køber mad og vand til flygtningene.    Også når politi og beredskab skal skaffe tag over hovedet til flygtningene, gør borgerne en indsats for at hjælpe. Beredskabet er begyndt at klargøre en nedlagt skole og en sportshal, så flygtningene har et sted at sove i nat.   - Mange har meldt sig til at hjælpe beredskabet med deres arbejde. Det er alt fra det lokale Røde Kors til ungdomsskolen, der bidrager, siger Henrik Høegh.    Henrik Høegh har kun oplevet positive reaktioner ude i virkelighedens verden.    - Vi har ikke oplevet nogen negative reaktioner i det offentlige rum, det er kun noget vi har set på de sociale medier, siger han. 

I løbet af dagen har der været flere eksempler på danskere, der er kørt mod Rødby for at samle flygtninge op og hjælpe dem, der vil, videre til Sverige. 

 

Læs her, hvor en del af de 400 flygtninge og migranter lige nu befinder sig: 

* Rødby: 

Søndag ankom 234 migranter og flygtninge med internationale tog til Rødby, og mandag formiddag ankom yderligere et tog med 140 flygtninge og migranter om bord.

Mindst 166 af de i alt 374 flygtninge og migranter, der er ankommet til Rødby, har ikke søgt om asyl. De har ytret ønske om at komme til Sverige og er begyndt at gå fra Rødby på Lolland i retning mod Sverige.

Størstedelen er mandag eftermiddag blevet samlet op i busser af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der ønsker at registrere flygtningene.

Der er dog fortsat en gruppe flygtninge og migranter, der går på E47 Sydmotorvejen, der er spærret fra frakørsel 49 Holeby i sydgående retning. Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi anslår over TV2 News, at det er et "større antal" - dog under 100.

Omkring klokken 17:40 udvandrede en gruppe på omkring 50 migranter og flygtninge fra den sportshal i Rødby, hvor de blev placeret.

Der forventes fortsat at komme tog med flygtninge og migranter til Rødby, da der er fem internationale forbindelser til Tyskland i døgnet. De sidste to mandag ankommer klokken 18:10 og 20:10, oplyser DSB. 

Klokken 16:10 påbegyndte politiet at stoppe og tømme mandagens tredje tog. Det arbejde pågik stadig klokken 17:20.

* Rødekro: 

I Sønderjylland sad omkring 30 passagerer tilbage i et tog, der ankom til Rødekro tidligere på dagen. De ville ikke forlade toget, da de ønskede at komme videre til Sverige.

Sent mandag eftermiddag har politiet rømmet toget.

Der er mandag i alt 11 internationale togforbindelser til Rødekro, oplyser DSB.

* Sandholmlejren i Birkerød: 

De flygtninge og migranter, der har valgt at søge asyl i Danmark, bliver transporteret til Center Sandholm, også kaldet Sandholmlejren, hvor de skal have deres sag behandlet. 

Søndag aften var 60-70 flygtninge og migranter ankommet til Sandholmlejren. Siden da er yderligere 90 yderligere flygtninge og migranter stødt til, oplyser Anne La Cour, der er chef for asylafdelingen i Dansk Røde Kors.

Hun siger mandag eftermiddag til Ritzau, at der stadig er ledige pladser på centret, og at man derfor er klar til yderligere ankomster.

Mest Læste

Annonce