Pædagoger om tvungen vuggestue: Det går ud over børnene

Politik

16/09/2014 11:55

Suleman Haider

Tvang vil gå ud over børnene, fordi det skaber gnidninger mellem institutionen og forældrene, mener Bupl.

Det er forkert at tvinge børn i vuggestue, selvom Socialdemokraternes forslag for at skabe mere lighed blandt børn og bryde den sociale arv samlet set er godt.

Det mener Henning Pedersen, formand for Bupl.

- Forslaget er godt, men metoden er forkert. Tvang duer ikke. Det trækker i en anden retning, og jeg tror, at det virker mod hensigten, siger han.

Socialdemokraterne vil med et nyt udspil udvide forældrepålægget, så forældre kan tvinges til at sende deres barn i vuggestue eller dagpleje, hvis barnets udvikling er truet eller barnet mistrives.

Udspillet lægger op til at ramme familierne på pengepungen, hvis børnene ikke kommer af sted.

- Jeg tror, det skaber et modsætningsforhold mellem forældre og institutionen, som i sidste ende kan komme til at gå ud over børnene, som oplever at være fanget mellem de forskellige holdninger - det de hører hjemme hos forældrene, og det de oplever i institutionen, siger han.

Henning Pedersen foretrækker så langt de øvrige forslag i udspillet om at få kontakt med familierne så tidligt som muligt, bruge sundhedsplejen, etablere mentorordning over for usikre forældre og løbende holde kontakten med forældrene, så man kan motivere dem frem for at tvinge dem.

Dorthe Boe Danbjørg, formand for Landsforeningen af forældre til børn i daginstitutioner, Fola, mener ligeledes, at tvang er en dårlig løsningen.

- Det er godt, at der kommer fokus på den tidligere alder, og at vi tager debatten, om hvordan vi bryder den negative sociale arv. Men tvang er for bombastisk. Kommunerne skal i stedet i dialog med forældrene, så de kan få den hjælp, der er behov for, siger hun.

Mest Læste

Annonce