Partier kræver redegørelse fra regeringen efter angreb

Velfærd

17/02/2015 08:29

Nick Allentoft

Ifølge Kriminalforsorgen blev mistænkt gerningsmand radikaliseret i fængslet. Partier ønsker forløbet afdækket.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker en redegørelse af forløbet op til lørdagens angreb mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København. 

Det skriver Berlingske, der mandag kunne oplyse, at den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, under sit fængselsophold udtrykte tanker om, at han ville til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat.

Det fik Kriminalforsorgen til at advare PET om den unge mand.

- Det er meget vigtigt at få afdækket forløbet fra, at han ytrer, som han gør, til at han fik magt, som han havde agt. Vi må finde ud af, hvad der helt præcist er blevet gjort i processen, og om der er sket en fejl hos politiet, PET eller en tredje part, siger Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, til Berlingske.

Karsten Lauritzen fra Venstre formoder "på det kraftigste" at regeringen foretager en redegørelse oven på oplysningerne, så det kan blive klarlagt, om der er blevet begået fejl fra politiet eller PET's side. Dansk Folkeparti forlanger også, at sagen bliver blotlagt.

- Vi vil kræve en redegørelse fra regeringen i de kommende dage. Oplysningerne fra fængslet kan få store konsekvenser, hvis det viser sig, at nogen kunne have gjort mere – men det er endnu for tidligt at sige. Derfor er det vigtigt at få sagen undersøgt til bunds, siger retsordfører Peter Skaarup til Berlingske.

 

Socialdemokraterne støtter undersøgelse efter terror

Hvorfor gjorde PET ikke mere for at overvåge den formodede gerningsmand, når Kriminalforsorgen havde advaret om, at han udtrykte radikale tanker?

Det bliver formentlig et af de centrale spørgsmål i den undersøgelse af forløbet op til terrorangrebet i weekenden, som både de borgerlige partier og regeringen nu stiller sig bag.

Socialdemokraterne retsordfører, Trine Bramsen, er enig med de borgerlige partier i, at myndighedernes rolle i terrorsagen skal undersøges til bunds.

- Vi er fuldstændig enig i, at alle sten i denne sag skal vendes. Vi skal have alle fakta på bordet, og så skal forløbet gennemgås med henblik på, om noget kan gøres bedre. 

- Så der er ingen uenigheder i, at selvfølgelig skal det her forløb kulegraves til mindste deltalje, siger Trine Bramsen.

Hun mener dog, at det er for tidligt allerede nu at udtrykke kritik af eksempelvis PET's ageren i sagen.

Udmeldingen kommer, efter at det mandag kom frem, at Kriminalforsorgen advarede PET om, at der var tegn på, at den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, var blevet radikaliseret under sit fængselsophold.

- Vi skal afvente politiets efterforskning, før vi begynder at tage stilling til, hvad man kunne gøre anderledes. At man registrerer radikaliserede typer i fængslet viser, at man har opmærksomheden rettet mod det. Det værktøj har en effekt.

- Men hvad der videre er sket i forløbet, der skylder vi at afvente politiets efterforskning og detaljerne om hændelsesforløbet. Derefter skal vi selvfølgelig se, om der er nogle steder, hvor vi kan gøre det bedre, siger Trine Bramsen.

Ifølge Trine Bramsen er det for tidligt at tale om uvildige undersøgelser af forløbet. Derfor er det i første omgang op til myndighederne selv at gennemgå deres rolle.

- Jeg synes, vi skylder politiet, at de færdiggør deres efterforskningsarbejde, før vi politisk diskuterer, om der skal sættes ind, siger Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce