Patientstøtte: Flere frivillige hjælper på landets sygehuse

Ledelse

01/02/2016 12:23

Nick Allentoft

Antallet af frivillige patientstøtter på sygehusene er over en årrække steget støt. De fleste er ældre kvinder. (Se videoindslag om Patientstøtte)
Et stigende antal danskere trækker en eller flere gange om ugen i en rød vest og tropper op på det lokale sygehus for at hjælpe og støtte personale, patienter og pårørende.   De er frivillige patientstøtter i Røde Kors, og sidste år var der 729 af dem fordelt på 28 sygehuse i hele landet.   Nogle står ved hovedindgangen og viser vej gennem hospitalsgangene, mens andre holder rystede patienters hænder på skadestuerne eller låner en trøstende skulder til pårørende, der har mistet en af deres kære.

Og på hospitalerne er man lykkelig for de ekstra hænder, forsikrer Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør i hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland, hvor blandt andet hospitalerne i Herning og Holstebro gør brug af patientstøtterne.

- Det er en stor succes. De gør noget ekstra for patienter og pårørende og er med til at lette deres møde med sygehuset, der for nogle kan være lidt utrygt og forvirrende, siger hun.   En af dem, der kvit og frit bruger sin tid i patientstøtteordningen, er 72-årige Laila Skoubye fra Holte nord for København.    Hun oplever, at hendes timer på Gentofte Hospitals akutklinik gør en forskel for patienterne. - Jeg kan give dem den tid, som sygeplejerskerne sjældent har, fordi de har så travlt. Det er lidt som at være den pårørende, der ikke kunne være med, siger Laila Skoubye.   - Hvad gør du for dem?   - Jeg taler med dem, holder dem i hånden, sørger for lidt mad og drikke eller pakker måske en dyne om dem og stryger dem på ryggen. Hvad som helst for at få dem til at falde til ro og få det bedre.   Laila Skoubye er på flere måder en typisk patientstøtte, hvor ni ud af ti er kvinder og tre ud af fire er over 60 år.   Det skyldes ifølge udviklingskonsulent i Røde Kors Alexandra Dessoy, der koordinerer patientstøtteordningen på landsplan, at især kvinder også ser egne muligheder som patientstøtte.   - Vi kvinder vil jo gerne holde os i gang og være del af noget andet, når vi fratræder arbejdsmarkedet.   - Og mange har selv som ansatte i sundhedssektoren eller som patienter oplevet, hvor meget det giver, at der er patientstøtter omkring én, siger hun.   Netop sådan kom Laila Skoubye også ind i ordningen. Hun blev selv for godt et år siden indbragt på Gentofte Hospital, og mens hun lå på sin stue kom en ældre kvinde i de frivilliges karakteristiske røde vest forbi.   - Jeg spurgte, hvad hun var for en nisse, og da hun fortalte om, hvad hun lavede, tænkte jeg straks: Det er det her, jeg skal, siger hun.   Og Laila Skoubye har ikke fortrudt det:   - Det er utroligt givende. Det er faktisk det bedste job, jeg nogensinde har haft.     FAKTA: Så mange giver en frivillig hånd på sygehusene   Alene på de seneste tre år er antallet af patientstøtter steget med mere end 60 procent.   Røde Kors' patientstøtter hjælper til på hospitalerne, hvor de eksempelvis viser vej, henter mad og drikke eller bistår med telefonopkald til pårørende.   Ordningen har eksisteret siden starten af 00'erne, og med undtagelse af et lille fald sidste år er tilslutningen af frivillige steget støt siden:   * I 2015 havde Røde Kors i alt 729 frivillige patientstøtter på 28 sygehuse landet over.   * I 2012, hvor antallet første gang er registreret på landsplan, var der 484 patientstøtter på 22 sygehuse.   * Ni ud af ti patientstøtter er kvinder, og 77 procent af patientstøtterne er over 60 år.   * På godt hver tredje af de 28 sygehuse er der patientstøtter alle ugens syv dage. Derudover er der patientstøtter flere gange om ugen på 55 procent af sygehusene.    * De frivillige påtager sig ikke sundhedsfaglige opgaver, men hjælper typisk med praktiske småopgaver og moralsk støtte til patienter og pårørende.   Kilde: Røde Kors  

 

/Ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.