Plan for landets digitale infrastruktur efterlyses

Infrastruktur

26/03/2016 13:15

Nick Allentoft

Danskere er digitale storforbrugere. Men eksperter savner plan for udviklingen af bredbånd og mobiltelefoni.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I konsekvens af sorte huller i landets mobildækning slår kommuner og regioner flere steder i landet pjalterne sammen for at vende udviklingen til gavn for både bosætning, erhvervsliv og turisme.

Mens Læsø i øjeblikket er hjemsted for en kortlægning af mobilnettet via en app, så indgår kattegatøen samtidig i et projekt med Region Nordjylland og regionens øvrige kommuner, som skal styrke udbredelsen af telefoni og bredbånd. 

Digitalisering - temaside

Danmark er under digitalisering. Følg med i udviklingen på vores tema-side her.

Mangler dine budskaber? Så bliv udgiver på DenOffentlige. Skriv til os.

Samme udvikling er i gang i Region Sjælland og Region Midtjylland.

- Det handler om blandt andet fælles retningslinjer for nedgravning af kabler og opstilling af master, så tingene glider lettere og hurtigere, siger telepolitisk branchechef i Dansk Energi, Thomas Woldiderich.

Men i lyset af at digitaliseringen sniger sig ind i alt, efterlyser han en langsigtet plan for den digitale infrastruktur ligesom på energiområdet.

- Skal vi satse stort på telemedicin og på, at syge borgere er hjemlagte frem for indlagte, duer det jo ikke, at hjemmehjælperen drøner rundt og leder efter en bakketop til at sende vigtige fotos fra en patient til lægen, siger han.

Ifølge it-chef I Læsø Kommune, Per Bragt, så er problemet, at mobilforbindelser er business, og mobiludbyderne ikke vil investere i det, når forretningsgrundlaget som på Læsø er for lille.

Ifølge Ingeniørforeningens it-ekspert, Thomas Haagendal er det dog ikke kun teleudbydernes fejl, at dækningen opleves som dårligere. 

Han peger også på dårligere antenner i mobilerne. Desuden stjæler de mange apps såsom Facebook, der kommunikerer konstant, kapacitet fra telefonen.

- Samtidig forventer vi jo i dag, at vi kan ringe fra enhver strandbred i verden. Hvilket er som at forvente, at den billigste vare i supermarkedet er af økologisk topkvalitet, siger han.

 

Læsø viser vejen 

Læsø skal vise vej for resten af landet med detaljeret afdækning af de sorte huller i mobilnettet. 

Mobilen viser intet signal, eller personen i den anden ende falder konstant ud. Mobilbrugere over hele landet kender alt til dårlige forbindelser. Et nyt projekt, NetMap, vil nu lave en særdeles detaljeret kortlægning af mobildækningen og give et uvildigt billede af, hvor godt et signal de forskellige teleudbydere har.  Det er udviklet af studerende ved Aalborg Universitet (AAU) som en app, alle kan gå ind og downloade frit fra Google Play til en android smartphone. Senere følger en version til iPhone.

Når app'en er aktiveret, sender mobilen selv løbende målinger på forbindelse og overførsel af data til en server.  Derudfra laver programmet et dynamisk dækningskort, der kan give et ret præcist billede af, hvordan dækningen er på de forskellige netværk.   - Teleselskabernes egne kort er typisk baseret på modeller, der viser, hvor god den teoretiske dækning er. Vi kan lave et kort, der afspejler virkeligheden meget mere nøjagtigt, siger Lars Møller Mikkelsen, der er ph.d.-studerende ved AAU's Institut for Elektroniske Systemer.   - Vi kan lave præcise målinger af dækningen inde i huse, i kældre og på plejehjemmet. Noget man ikke kan se på andre dækningskort, siger han.   Godt 400.00 danskere eller hver tiende i aldersgruppen 18-70 år mener deres mobilforbindelse er dårlig eller meget dårlig på deres egen bopæl, viser en undersøgelse for nylig fra Ingeniørforeningen.   Læsø Kommune bliver pilotprojekt, hvilket der er gode grunde til, ifølge øens it-chef Per Bragt.   - Uden for byerne har vi virkelig dårlig dækning både for lokale og turister. Turisme er vores største erhverv, men kommer folk med et andet selskab end TDC, så er det noget møg, siger han.   Samtidig håber han på en overskuelig ø hurtigt at få så mange borgere som muligt til at downloade app'en. Andre steder i landet skal de sociale medier bruges til at få mange danskere til at åbne app'en. Systemet bygger på crowdsourcing, hvor flest mulige brugere sender data om dækningskvalitet.

Energistyrelsen kommer til april med sin hidtil grundigeste kortlægning af mobildækningen på linje med det allerede eksisterende bredbåndstjek på tjekditnet.dk.

    FAKTA: Sådan tjekkes mobildækning via Netmap   En mobil med en app er alt, hvad der skal til for at sende vigtige information om mobilnettets sorte huller NetMap er udviklet af studerende ved Aalborg Universitet til at lave meget detaljeret kortlægning af mobildækningen - uanset hvor mobilen befinder sig ude og inde.   * Projektet bygger på crowdsourcing, hvor så mange mobilbrugere som muligt skal downloade en app fra Google Play og senere App Store.   * Når app'en aktiveres, sendes mobilen målinger af en række data til en server på universitetet, som så bygger kort over mobildækningen fra de forskellige udbydere.   * Kortene bliver langt mere afslørende end de hidtidige registreringer af sorte huller.   Netmap måler blandt andet på:   - hastighed og svartider på nettet hos de forskellige udbydere, så man se, hvem der performer bedst i et område.   - telefonens belastning som følge af mange apps i brug osv.   - hvilken telefon der er bedst i et område.   Kilde: Netmap   /ritzau/

 

/ritzau/

 

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.