Politi: Vi valgte at sende flygtningene videre

Ledelse

10/9/15 8:44

Nick Allentoft

Det var en politimæssig beslutning at lade flygtninge i Rødby og Padborg rejse videre gennem Danmark. Samtidig afviser Politiet, at det er imod internationale forpligtelser at sende flygtninge videre gennem Danmark.
Det var alene politiets beslutning at lade de mange flygtninge og migranter, der ikke ville registreres i Padborg og Rødby, rejse videre gennem Danmark, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse. 

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Ifølge politiet havde de ikke længere mulighed for at tilbageholde de mange mennesker, der har nægtet at afgive deres fingeraftryk efter indrejse i Danmark. Det skyldes, at de frihedsberøvede mennesker skal fremstilles for en dommer efter 72 timer, hvilket politiet altså har valgt ikke at gøre.

                   Læs også: Opråb fra politiformand: Hjælp os

- Der er tale om en rent politifaglig vurdering, der bygger på de muligheder, der er i lovgivningen, og på hvad vi har af forpligtelser. Vi kan ikke tilbageholde udlændinge, som ikke søger asyl, og som der ikke er udsigt til, at vi hurtigt kan udsende igen, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.   Politiet skal sørge for at registrere tilrejsende, hvis de ønsker at søge asyl. Når den registrering er foretaget, overdrages asylansøgerne til udlændingemyndighederne. Men langt størstedelen af de flygtninge og migranter, der er kommet til Danmark de sidste dage, har ikke ønsket at søge asyl i Danmark.    - Vi står i en situation, hvor der ikke er udsigt til, at de pågældende kan returneres til deres hjemlande. Vi kan selvsagt ikke holde så mange mennesker frihedsberøvet på ubestemt tid. Derfor er der ikke andre muligheder, end at vi lader dem være på fri fod, og dermed kan vi ikke forhindre dem i at rejse, hvorhen de vil, siger rigspolitichefen.    Tidlig torsdag morgen fik over 400 flygtninge, der har opholdt sig henholdsvis på indkvarteringssteder i Rødbyhavn og om bord på flere tilbageholdte togvogne på Rødby station, lov til at rejse frit videre gennem Danmark. Samtidig har omkring 60 flygtninge fået lov til at rejse videre fra Padborg station i Sønderjylland, hvor de har overnattet natten over.    Beslutningen om at lade flygtningene rejse videre sker til trods for, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag understregede på et pressemøde, at Danmark vil overholde Dublin-forordningen.    Politichef: Vi handler fuldstændig efter bogen Politiet vil fortsætte med at lade flygtninge rejse gennem Danmark, sådan som man har set det ske i dag i Padborg og i Rødby.    - Det er fuldstændig efter bogen. Det er sådan, vi har valgt at gøre, og det er sådan, vi vil fortsætte med at gøre, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg torsdag på et pressemøde om flygtningesituationen.   Ifølge rigspolitichefen har myndighederne ikke kunnet tvinge de mange flygtninge og migranter til at lade sig registrere.   - Reglerne i Danmark er således, at vi kan tilbageholde udlændinge i tre gange 24 timer. Det er vores vurdering, at vi har skullet løslade folk løbende i takt med, at fristerne er udløbet, siger rigspolitichefen.   Han mener også, at det er i overensstemmelse med reglerne i EU ikke at tage fingeraftryk fra dem, der ikke vil søge asyl.   - Vi arbejder fuldstændig efter internationale forpligtelser. Det er vores forpligtelse at tage fingeraftryk, når folk søger asyl. Dem, der ikke søger om asyl, beder vi om navn, siger han.    Siden i går morges er der kommet omkring 1000 indrejsende flygtninge og migranter, mens der siden søndag morgen er kommet 3200 i alt, oplyser Rigspolitiet.    

Annonce