Politiet registrerer rekordmange voldtægter efter ændring

Ledelse

02/06/2016 11:26

Nick Allentoft

I løbet af årets første måneder har politiet skrevet 173 anmeldelser af voldtægt ind i systemet, skriver avis.

Hver dag i løbet af januar, februar og marts i år er politiet blevet kontaktet af kvinder, der ønskede at anmelde en voldtægt. I gennemsnit har knap to kvinder dagligt anmeldt et seksuelt overgreb i årets første tre måneder.

I alt er der registreret 173 anmeldelser. Det skriver metroXpress, der angiver politiets tal som kilde.

Tallet er 66 procent højere end normalt - og noget mere end de 158 personer, der ifølge politiet anmeldte en voldtægt i snit i de første seks måneder af årene 2012 til 2014.

En del af stigningen skyldes muligvis, at politiet er begyndt at registrere sager, som før blev kaldt undersøgelsesnumre. Det er sager, hvor politiet aldrig har sigtet en person.

Det vurderer politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet.

- Den altovervejende grund til den store stigning er nok, at vi er begyndt at registrere sagerne anderledes. Noget kan også skyldes det store fokus, der har været på voldtægter, der måske kan få flere til at anmelde, siger han til metroXpress.

Også antallet af sigtelser for voldtægt er steget. Stigningen lyder på 274 sigtelser i 2013 til 327 i 2015.

Amnesty anser det for en positiv udvikling, da det tyder på, at anmeldelserne bliver taget mere alvorligt hos politiet end tidligere.

- Det er positive tegn og tyder på, at politiet er begyndt at tage sagerne mere seriøst, når flere bliver sigtet for voldtægt. Det er virkeligt positivt, hvis vi nu får nogle reelle tal for, hvor mange voldtægter der bliver anmeldt, siger teamleder Stinne Bech fra Amnesty til metroXpress.

Justitsministeriet har oprettet en følgegruppe, der skal holde øje med området i forbindelse med en netop vedtaget voldtægtspakke.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har dog allerede spørgsmål på blokken til justitsminister Søren Pind (V).

- Det er selvfølgelig en mulighed, at antallet af voldtægter er steget. Jeg håber, at det er et udtryk for, at flere anmelder. Men jeg vil under alle omstændigheder stille spørgsmål til justitsministeren, skriver Pernille Skipper til metroXpress.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce