Politikere strides om job til asylansøgere

Politik

06/03/2015 09:22

Nick Allentoft

Regeringen vil have asylansøgere i arbejde, men ifølge ny rapport fra Røde Kors står tungt bureaukrati i vejen. Rød blok vil lempe, mens blå blok har fået nok.

Der er for meget bureaukratisk bøvl, når asylansøgere skal forsøge at finde sig et arbejde eller en praktikplads.

Det er blandt konklusionerne i en ny rapport fra Røde Kors, der har evalueret effekten af den asylaftale, regeringen for to år siden indgik med Enhedslisten og Liberal Alliance.

- Vi oplever, at rigtig mange arbejdsgivere gerne vil ansætte asylansøgerne, men at de ender med ikke at gøre det, fordi det er for kompliceret, siger asylchef i Røde Kors, Anne la Cour.

Som eksempel nævner hun en sag fra Sjælland, hvor en ung asylansøger efter endt praktik i en bagerforretning blev tilbudt et job samme sted.

- Men da bageren efter syv uger stadig ikke havde fået tilladelsen fra Udlændingestyrelsen, gik jobbet til en anden, siger hun.

I en anden sag fik en asylansøger tilbudt arbejde på Sjælland, men kort efter blev han på grund af kvotesystemet flyttet til et asylcenter i Jylland.

På baggrund af eksempler som disse har Røde Kors udarbejdet syv konkrete anbefalinger, som skal gøre det lettere at få asylansøgere i arbejde.

Hos Enhedslisten kalder integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen det "tåbeligt", hvis systemet står i vejen for ansættelse af asylansøgere.

- Udlændingestyrelsen bliver nødt til at lave en mere smidig godkendelsesprocedure. Det skal gå hurtigere, og det må regeringen komme med et bud på, hvordan skal ske, siger hun.

Det afviser De Radikales udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen, i første omgang, men hun kalder udspillet fra Røde Kors for "interessant". 

Hun vil dog ikke forholde sig direkte til de syv anbefalinger.

- Men vi vil gerne videre ned ad den vej, siger hun.

Samme forsigtige tilgang anlægger socialdemokraternes integrationsordfører Ole Hækkerup.

- Jeg synes det er fint, som De Radikale formulerer det, siger han.

- Kan du uddybe det, for De Radikale vil jo netop ikke forholde sig til de konkrete anbefalinger, men kun sige, at det virker til at være den rigtige vej at gå?

- Og det er det, som jeg synes er så fint, siger Ole Hækkerup.

Anderledes klar i mælet er Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, der vender sig kraftigt mod det, han ser som regeringspartiernes lempelse af asylansøgeres mulighed for at arbejde uden for centrene. 

- Det vil alt andet lige gøre Danmark til et mere attraktivt land at søge til. Venstre mener, at der skal sættes fuld turbo på integration af flygtninge, men det skal ikke ske før, at den enkelte har fået en opholdstilladelse i Danmark, siger han.

Også Dansk Folkeparti mener, at regeringspartierne er på fejl kurs, hvis de overvejer at gøre det lettere for asylansøgere at komme i arbejde.

- Jeg synes jo, at der skal være så mange barrierer som muligt i forhold til, at asylansøgere kan komme ud på arbejdsmarkedet. Vi skal ikke have et stort antal asylansøgere ud på arbejdsmarkedet, når de ikke engang har fået at vide, om de har lov til at opholde sig i Danmark, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Asylaftalen trådte i kraft i maj 2013, og i løbet af aftalens første halvandet år er 39 asylansøgere kommet i arbejde.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce