PORTRÆT: Eurovision blev turistchefens Waterloo

Ledelse

06/01/2015 13:47

Suleman Haider

En budgetoverskridelse på 100 millioner koster Wonderful Copenhagens direktør, Lars Bernhard Jørgensen, jobbet

Lars Bernhard Jørgensen kunne sidste sommer fejre sit 20 års jubilæum som direktør for Wonderful Copenhagen. 

Men tre betonsøjler i forårets Eurovision stopper nu hans karriere. 

Afholdelsen af den store slagerdyst endte med en regning på 103,4 millioner kroner med at koste Wonderful Copenhagens projektselskab mere end tre gange end budgetteret, blandt andet fordi tre bærende søjler i de gamle B & W-haller skulle rives ned, så der kunne panoreres over publikum og scenen. 

Tirsdag meddelte Peter Højland, bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen, at forløbet omkring Eurovision i København har skadet turismeorganisationens omdømme. Derfor bliver direktøren og ni bestyrelsesmedlemmer nu skiftet ud.

Selv har Lars Bernhard Jørgensen forklaret, at Wonderful Copenhagen er vant til at lave store projekter. 

Problemet var, at Eurovision endte med ikke bare at blive en begivenhed, men et byggeprojekt, og det var det projekt, der skabte det kolossale underskud.

Lars Bernhard Jørgensen har siddet på direktørposten siden 1994, og han har arbejdet på at brande København udadtil og sørge for, at der kom flere turister ved at skaffe nye flyforbindelse og krydstogter til hovedstaden.

I hans regeringstid er antallet af turister da også steget markant - 50 procent på fem år.

Han bliver beskrevet som flittig, energisk, retskaffen og ordentlig. Lars Bernhard Jørgensen er en politisk ildsjæl og en dreven politikmager, som er endog meget dygtig til at få private og offentlige aktører til at gøre København til en attraktiv turistby.

I årene har han ofte haft arbejdsuger, der langt overstiger de 37 timer ugentligt. Energien har han fået fra sin familie og den årlige sommerferie.

Han er vokset op i trygge kår i Faaborg på Fyn, hvor han var enebarn med en hjemmegående mor og en far, der var styrmand på DSB-færgerne. 

Selv drømte han om det samfundsfaglige og søgte derfor ind på det spritnye Roskilde Universitetscenter, RUC.

I sin karriere har han været vidt omkring i Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Energiministeriet.

Han har også været ministersekretær for tidligere statsminister Poul Schlüter (K), men det var som direktør for Wonderful Copenhagen, han befandt sig bedst - indtil Eurovision.

FAKTA: Det er Wonderful Copenhagen

Direktøren i Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, trækker sig efter Eurovision-skandalen.

I kølvandet på Eurovision-skandalen sidste år, hvor Wonderful Copenhagens projektselskab bag musikshowet fik udgifter for 137 millioner kroner mod et oprindeligt budget på 34,6 millioner kroner, vælger organisationens direktør, Lars Bernhard Jørgensen, at trække sig.

Her kan du læse om, hvad Wonderful Copenhagen er:

* Wonderful Copenhagen blev sat i verden i 1992 for at fremme turismeerhvervet i København. Siden er indsatsen bredt ud til at omfatte hele hovedstadsområdet.

* Bag fonden dengang stod Københavns Turistforening, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, det daværende Københavns Amt, Erhvervsministeriet og VisitDenmark (dengang Danmarks Turistråd) og Københavns City Center.

* Wonderful Copenhagen er en fond og udøver ikke selvstændig kommerciel forretning.

* Wonderful Copenhagen finansieres gennem bidrag fra erhvervslivet, organisationer og det offentlige, herunder flerårige finansieringsaftaler med Region Hovedstaden.

* I 2013 udgjorde den offentlige basisfinansiering fra Region Hovedstaden cirka 41 millioner kroner. Samme år rejste Wonderful Copenhagen selv 3,7 kroner for hver offentlig krone i basisbevilling.

* Wonderful Copenhagen offentliggør ikke, hvilke private virksomheder og organisationer der bidrager til finansieringen.

* I alt havde Wonderful Copenhagen indtægter for 176 millioner kroner i 2013. Det gav et resultat på bundlinjen på 694.000 kroner, da året var omme. Wonderful Copenhagen havde en egenkapital på 3,5 millioner kroner ved udgangen af 2013.

* Postyret efter forårets store europæiske sangkonkurrence Eurovision førte til, at formanden for bestyrelsen i Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch i august gik af og blev erstattet af erhvervsveteranen Peter Højland.

* Underdirektør i Wonderful Copenhagen og direktør i projektselskabet, Martin Bender, er også blevet fyret som følge af sagen.

* Region Hovedstaden har bevilget et ekstraordinært driftstilskud på 46 millioner kroner til Wonderful Copenhagen, der skal dække en del af underskuddet.

* Wonderful Copenhagen skal efter planen betale de 46 millioner kroner tilbage via reduktion i regionens grundtilskud til turismeorganisationen over de kommende syv år.

Kilde: Wonderful Copenhagen og Region Hovedstaden

 

 

Mest Læste

Annonce