Når halvdelen af de adspurgte offentligt ansatte i en undersøgelse fra KMD analyse svarer, at de inden for det seneste år har oplevet brud på it-sikkerheden på deres arbejdsplads, så er der noget galt.
Det mener Birgitte Kofod Olsen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
- Det er et højt tal, men Rigsrevisionen har vurderet, at informationssikkerheden i det offentlige er problematisk, og det bekræfter undersøgelsen altså, siger hun.
Hun mener, at en af årsagerne til den mangelfulde it-sikkerhed kan være, at man har haft for travlt med at gøre sagsbehandlingen i det offentlige digital.
- Digitaliseringen er gået meget hurtigt, og måske er man blevet forført af, at man kan så meget, når man har adgang til så mange data.
- Nogle steder virker det, som om man har vægtet effektivitetsgevinsten højere end sikkerheden.
- Det er problematisk, fordi persondataloven stiller meget skrappe krav, og derfor burde det være indlejret i beslutningsprocesserne og i den daglige praksis, siger hun.
Samme fornemmelse har Mads Samsing, der er næstformand i fagforbundet HK/Kommunal.
Han hæfter sig ved, at 51 procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de omgår it-sikkerhedsregler, fordi de går ud over produktiviteten.
- Jeg oplever, at medarbejderne er optaget af it-sikkerheden, og derfor er det bekymrende, hvis arbejdspres betyder, at der bliver slækket på sikkerheden.
- Hvis vi skal flytte borgerne over på de digitale platforme, er det afgørende, at de har tillid til systemerne, og derfor må man politisk prioritere sikkerheden højere, end den tilsyneladende bliver lige nu, siger han.
Birgitte Kofod-Olsen mener også, at det haster med at få skabt den kulturforandring, som ser ud til at være påkrævet.
- Det skal gerne ske hurtigt, for jo længere tid, det kører, jo sværere vil den nuværende praksis være at lave om på, siger hun.
Analysen, der også kigger på danskeres forhold til it-sikkerhed generelt, offentliggøres tirsdag.