Radikale går med i dagpengeaftale

Politik

23/10/2015 10:28

Nick Allentoft

En god reform er blevet bedre, siger den radikale leder, Morten Østergaard, om ny dagpengeaftale.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den dagpengeaftale, som regeringen torsdag er nået til enighed med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om, er så god, at De Radikale går med i aftalen som forligspartner.

Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

- Det er en rigtig god aftale, fordi der nu er sikret et bredt flertal om en reform, som vi mener er god og rigtig, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

De Radikale mente ellers, at de anbefalinger, som Dagpengekommissionen lagde frem tidligere på ugen, burde gennemføres fra ende til anden, men partiet er tilfreds med, hvordan det er landet.

- Der skulle files knaster hos DF og S, hvis vi skulle komme i mål. Det er vi kommet, og vi har været optaget af, at regeringen vidste, hvor de havde os. Aftalen lever fuldt op til vores præmisser, og derfor er vi med som forligspartner, forklarer Østergaard.

De Radikale var afgørende for, at den udskældte dagpengereform fra 2010 blev opretholdt under den tidligere socialdemokratisk ledede regering, der gentagne gange forsøgte at afbøde dens konsekvenser.

Morten Østergaard har dog aldrig lagt skjul på, at dagpengereformen havde mangler. 
Indfasningen af den nye toårige dagpengeperiode har han kaldt for "absurd".

Med torsdagens aftale mener han, at en "god reform" er blevet "bedre og mere fleksibel for både arbejdsgivere og arbejdstagere."

Fremover vil dagpengeperioden være 3848 timer i stedet for 104 uger. Ændringen vil stille en ledig, der for eksempel arbejder fem dage fordelt på to uger, og en ledig, der arbejder fem dage i samme uge, ens i forhold til forbruget af dagpengeperioden.

En af de store knaster i det forslag, Dagpengekommissionen lagde frem tidligere på ugen, var de såkaldte karensdage, altså dage hvor de ledige ikke modtager en krone i dagpenge. 

Aftalepartierne er blevet enige om at indføre en karensdag hver fjerde måned for personer med høj ledighed. Det svarer til tre karensdage per år for fuldtidsledige. Dagpengekommissionen foreslog otte karensdage om året.

Aftalepartierne er desuden enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. I dag er satsen 82 procent uanset forsørgerstatus. Dagpengekommissionen foreslog en dimittendsats på 78 procent.

- Vi havde selvfølgelig hellere set en mindre beskæring af dimittendsatsen, men når der nu skulle være færre karensdage, er det en udmærket løsning, siger Østergaard.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.