59 procent af de ufaglærte i alderen 25 til 55 år mener, at en erhvervsuddannelse ville kunne gavne dem. Alligevel har kun hver femte ufaglærte lyst til at starte på en erhvervsuddannelse. Det svarer til cirka 50.000 ud af målgruppen på cirka 250.000 ufaglærte, som undersøgelsen dækker.
Specialkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut Michael Andersen mener, at det er vigtigt at fokusere både på den femtedel, der har lyst til at uddanne sig, og de andre to femtedele, der vurderer, at det ville gavne dem på sigt - selvom de ikke lige nu har den store lyst.
- Mange ufaglærte kan ikke umiddelbart se behovet, når de er i arbejde. Men jeg ser et meget stort potentiale i, at tre ud af fem ufaglærte mener, at en erhvervsuddannelse kan gavne dem. Vores undersøgelse viser, at det kan gøre en forskel, hvis deres chefer og kolleger giver dem et kærligt skub i ryggen og en opfordring til at uddanne sig, siger han.
I 3F hæfter forbundssekretær Søren Heisel sig ved det positive i, at 50.000 voksne ufaglærte er parate til at gå i gang. Men skal man gå fra ufaglært til faglært, skal der praktikpladser til.
- Det kræver en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Derfor er signalet i denne undersøgelse altså også, at der lige nu står 50.000 erfarne ufaglærte, som gerne vil være faglærte, men som blot mangler en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Derfor skal vi også have mange flere praktikpladser til de voksne, siger han.