Regeringen foreslår ny tilbudsform i psykiatrien

Politik

23/08/2016 12:30

Nick Allentoft

Nogle af satspuljemidlerne skal bruges på at sikre sikkerheden på bosteder, mener Karen Ellemann (V).
Der skal oprettes et nyt tilbud i psykiatrien til borgere med særligt komplekse problemer. Det mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der vil afsætte et "trecifret millionbeløb" over fire år til det. Pengene skal komme fra midlerne i satspuljen.   Forslaget kommer, kort før at en arbejdsgruppe kommer med sine anbefalinger på samme område. Gruppen er nedsat af Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og regeringen.

Allerede nu er Karen Ellemann dog klar til at udpege en ny institutionstype som et forslag, som regeringen vil tage til sig.

- Det skal være mellemformen mellem behandlingspsykiatrien, hvor man er indlagt, og socialpsykiatrien, hvor man er på et botilbud, siger hun.   Tilbuddet skal målrettes nogle af de personer, der oplever gentagne indlæggelser, fortæller ministeren.   - Vi taler om personer med dobbeltdiagnoser. Personer, der måske kæmper med både et misbrugsproblem, psykiske problemstillinger og har en udadreagerende adfærd, som gør det meget komplekst for de nuværende botilbud at håndtere, siger ministeren.   Regeringens fokus på tilbud i psykiatrien kommer efter en række episoder med vold på bosteder. I nogle tilfælde har ansatte mistet livet.   - Det er ikke rimeligt, at beboere eller ansatte på botilbud føler sig utrygge eller risikerer livet i deres arbejde. Det må og skal vi gøre bedre, siger Karen Ellemann.   Det "trecifrede millionbeløb" skal også finansiere en række andre initiativer, som regeringen ikke vil fremlægge endnu. Ministeren ønsker ikke at præcisere, hvad det trecifrede millionbeløb er.   Satspuljen er en pulje, der findes på finansloven. Pengene udmøntes i særskilte forhandlinger.   Ellemann ønsker heller ikke at gå i detaljer med, hvilket personale der skal være på den nye institutionsform.   KL har tidligere i august også foreslået en ny bostedstype. Her er ønsket, at det skal rumme borgere, der er for syge og farlige til bosteder, som drives af kommunerne, men ikke kan indlægges.   I stedet skal tilbuddet være et behandlingstilbud, der derfor skal drives af regionerne. Regionerne har også tidligere foreslået, at der oprettes en ny bostedstype.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce