Regioner: Ét nummer til alle akut syge

Infrastruktur

13/07/2011 15:04

Nick Allentoft

Ét fælles dansk telefonnummer til alle akuthenvendelser vil spare både tid og og penge, mener Danske Regioner

Danske Regioner ønsker et fælles landsdækkende nummer til alle henvendelser om akut sygdom. Men det skal ikke være et parallelt system til lægevagten, hvor ventetiderne i blandt andet hovedstadsområdet i disse dage er under voldsom beskydning.

Et fælles nummer med råd og vejledning og henvisning til nærmeste relevante behandlingssted med kortest ventetid vil ifølge Danske Regioner være at foretrække. 

Ifølge regionerne er mange af dem, der opsøger skadestuerne, bedre hjulpet ved at blive hjemme, opsøge vagtlæge eller praktiserende læge i åbningstiden. 

I stedet bidrager de til ventetiden på landet skadestuer for de akutte patienter. Derfor forsøger regionerne enten med visitation eller sundhedstelefoner at rådgive borgerne om andre muligheder.

- Allerhelst vil vi have et fælles telefonnummer, som alle ringer til, uanset hvor de bor, siger Carl Holst, næstformand i Danske Regioner og fortsætter:

- Men vi er bange for at skabe et parallelsystem til lægevagten, så indtil videre er det ikke blevet til noget. 

- Både regionernes halvandet år gamle akutudspil og regeringens akutudvalg har peget på, at det mest hensigtsmæssige vil være at integrere vagtlægeordningen i resten af det akutte system.

Danske Regioner forsøgte ved de seneste forhandlinger med de praktiserende lægers organisation, PLO, at få integreret vagtlægeordningen, så vagtlægerne organisatorisk og ledelsesmæssigt er en del af et samlet akutsystem.

- Med den model ville vi hurtigt kunne henvise de mindre alvorlige skader og sygdomme til en praktiserende læge. Det ville give patienten hurtigere afklaring, kortere ventetid og en mere kvalificeret behandling, siger Carl Holst og fortsætter:

- Og det vil frigøre ressourcer til de patienter, der har brug for den behandling, som kun en akutmodtagelse kan tilbyde. Men desværre ville PLO ikke være med i ordningen. 

Det er derfor op til regionerne hver især at fortsætte dialogen med de praktiserende læger om en mere integreret ordning.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce