Rejsetid forlænges med op til fem timer: Slut med lyntog til Sverige efter svensk id-kontrol

Infrastruktur

21/12/2015 09:10

Nick Allentoft

Rejsetiden til Sverige kan blive over fem timer længere for de passagerer, der normalt tager lyntoget.

Når svenskerne indfører id-kontrol i det nye år, er det slut med lyntog til den svenske hovedstad. 

Ifølge flere svenske medier bliver alle "SJ 2000-tog", der er direkte lyntog fra København til Stockholm, indstillet fra 4. januar, når der indføres obligatorisk id-kontrol i Sverige. 

Fremover opfordres svenske passagerer i stedet til at skifte til Øresundstog inden rejsen til Danmark. 

Det er det svenske selskab SJ, der varetager store dele af den svenske jernbanetrafik, der har fjernet alle afgange med lyntoget fra 4. januar på sin tidsplan. 

Konsekvensen af den beslutning bliver, at rejsetiden kan blive forøget med op til 5,5 timer for de passagerer, der plejer at bruge lyntoget, skriver SVT. 

I stedet skal passagerer, der rejser mellem København og Stockholm, nu skifte til Øresundstog i Göteborg, Hässleholm eller Lund. 

De svenske myndigheder har for at nedbringe antallet af flygtninge indført id-kontrol, hvilket træder i kraft allerede 21. december. Reelt begynder kontrollen dog først 4. januar.

I loven hedder det, at landet har indført det såkaldte transportøransvar, hvor transportselskaberne skal tjekke id på samtlige passagerer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har beklaget, at Sverige med kontrollen forhindrer den frie bevægelighed. 

Hvis der indføres grænsekontrol i Danmark, er der dog vedtaget en lov i Folketinget, som giver integrationsminister Inger Støjberg (V) samme mulighed for at pålægge transportører strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldig id.

DSB er villig til at påtage sig opgaven, hvis det bliver nødvendigt, selv om DSB i et høringssvar har fastslået, at medarbejderne ikke er uddannet til eller har erfaring med den form for kontrol.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce