Ros og ris til EU-Kommissionens opgør med bøvlede EU-love

Politik

19/05/2015 21:31

Nick Allentoft

Nyt forslag fra EU-Kommissionen deler vandene og vækker både begejstring og bliver kaldt for "udemokratisk".

EU-Kommissionens forslag, der skal hjælpe med at rydde op i junglen af alt for bøvlede EU-love og -regler, høster både ris og ros fra politikere og interesseorganisationer.

- Jo mere åbenhed og jo flere muligheder for inputs, jo bedre bliver lovgivningen, siger EU-parlamentariker Morten Helveg (R), der kalder det "fundamentet for at lave god politik".

Et af elementerne i forslaget, som blev præsenteret tirsdag i Strasbourg, er et virksomhedsforum, som er inspireret af en dansk model.

Her kan erhvervslivet komme med input og forslag til forbedring af eksisterende EU-lovgivning samt fortælle, hvornår lovgivningen giver unødvendigt besvær.

Det er Ulla Tørnæs, parlamentsmedlem for Venstre, meget tilfreds med.

- Det er virksomhederne, som ved hvordan tingene fungerer i praksis og som har fingrene nede i mulden. Derfor er input fra erhvervslivets virkelighed helt uundværligt, når vi skal lave bedre lovgivning, siger Tørnæs, der sidste år foreslog kommission at oprette et europæisk virksomhedsforum som det danske.

Parlamentsmedlemmer Morten Messerschmidt (DF), Margrete Auken (SF) og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er derimod mere lunke over for forslaget.

- Det er for så vidt ok, at vi får en opdateret udgave af EU's arbejdsformer. Men det kunne være langt mere ambitiøst, siger Messerschmidt i en skriftlig kommentar.

Auken mener, at kommissionen "går efter så lidt og svag lovgivning som muligt", og Kari kalder det for "hamrende udemokratisk".

Det er meningen, at forslaget, som går under navnet "bedre regulering", skal medføre mere transparens og langt større involvering fra interessenter.

Dansk Industri og Dansk Erhverv er positive over for tiltaget. Men Dansk Erhverv mener dog, at kommissionen godt kunne have gået endnu længere.

- Ordene er mange, rigtige og ikke til at være uenige i – men ambitionerne i skåltalerne er sænket på centrale områder, siger Kasper Ernest, Chef for EU og international afdeling i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce