Foto: Energinet.dk

Selskaber vil bygge stor kunstig energi-ø i Nordsøen

Bæredygtighed

08/03/2017 11:05

Nick Allentoft

Tre energiselskaber har sat pen til papir på en ambitiøs plan om at opføre en flere kvadratkilometer stor ø.

Et dansk, et tysk og et hollandsk energiselskab har planer om at opføre en seks kvadratkilometer stor ø midt i Nordsøen. 

Det svarer til 840 fodboldbaner, og øen - Power Link Island - skal have både bygninger, en havn og en lufthavn.

Power Link Island skal være et energicentrum og en afgørende brik i at gøre Europa komplet grøn, når det kommer til energi.

Det skriver det danske selskab i konsortiet, Energinet.dk. 

Over de kommende år vil selskaberne nu officielt finde ud af, om ideen kan flyve og søge partnere. Teknisk direktør i Energinet.dk, Torben Glar Nielsen, er optimist.

- Vi tror fuldt og fast på dette her, ellers gjorde vi det søreme ikke. Så ville vi ikke smide penge efter det.

- De første udregninger viser, at det slet ikke er skeløjet. Det er faktisk helt sandsynligt, siger han til Ritzau.

Idéen er, at øen kan fungere som central for kommende enorme havvindmølleprojekter. 

Området omkring Dogger Banke er lavvandet, vindrigt og ligger strategisk godt til at forbinde Storbritannien, Norge og Europa med kabler. 

Energinet.dk og partneren TenneT, der har et selskab i både Holland og Tyskland, vurderer, at der kan opstilles havvindmøller nok til at give strøm til 80 millioner europæere.

- Når man bygger en ø, så får man de fordele, vi kender fra at stille møller op tæt ved kysten. Det er meget billigere end at opstille dem langt ude i havet.

- Derudover vil man kunne bruge øen til at transportere strøm fra eksempelvis de norske vandkraftværker til Europa. Det får vi brug for, hvis Europa skal køre på 100 procent grøn energi i fremtiden, siger Torben Glar.

Projektet er dog ikke noget, der bliver realiseret fra den ene dag til den anden. Først vil der gå et par år med at få planen helt på plads, og så skal der bygges. 

Torben Glar vurderer, at kalenderen i den bedste af alle verdener vil skrive 2030, før øen er færdig.

Prisen er langt fra på plads heller. Men de indledende beregninger viser, at øen alene vil koste ti milliarder kroner.

- Det er bare for at skabe øen. Vi har ikke kigget på, hvad det vil koste at lave en havn, en lufthavn og alt det andet infrastruktur.

- Det er selvfølgeligt mange penge, men ikke hvis de kan forsyne 80-100 millioner europæere med strøm, siger Torben Glar.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce