SF: Kortsigtet finanslovsforslag fra regeringen

Politik

29/09/2015 11:44

Nick Allentoft

De kommende generationer svigtes, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr om Venstres finanslovsforslag for 2016.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at Venstre-regeringens finanslovsforslag for 2016 er kortsigtet og svigter de kommende generationer. 

Finanslov 2016

Følg udviklingen i stammedansen om Finanslov 2016 lige her.

Vi sorterer noget af det rituelle cirkus fra, så du får mere af det væsentlige.

- Regeringen skærer ned på klima, den kollektive transport, uddannelse og forskning og skrotter en vigtig investering i børnene, siger hun i en skriftelig kommentar med henvisning til det skrottede børneudspil fra den tidligere regering. 

- Til gengæld giver man skattelettelser i milliardstørrelsen blandt andet for at forgylde arvinger og ved at gøre det billigere at forurene - til skade for danskernes sundhed, tilføjer SF-formanden.

Pia Olsen Dyhr mener, at regeringen rammer skævt med udspillet, hvor der ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) især er fokus på sundhed og vækst i hele Danmark.

- Man rammer de fattigste pensionister ved at skære ned på boligydelsen, og man skærer et milliardbeløb på verdens fattigste ved at rundbarbere ulandsbistanden, mens flygtningekrisen trækker overskrifter i hele Europa, og verdens lande i FN netop er blevet enige om ambitiøse mål for verdens udvikling. 

- Det er dumt og decideret pinligt, lyder det fra SF-formanden, som tilføjer:

- Det er noget vrøvl, at det ikke kunne være anderledes og meget bedre. Nedskæringerne er ikke en økonomisk nødvendighed. 

- Venstre har ellers hævdet, at ældreplejen ikke ville blive ramt. Nu ser vi, at der ikke er afsat én øre til kommunernes ældrepleje, der bliver skåret ned som følge af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag på en halv milliard kroner.

I finanslovsforslaget fremgår det blandt andet, at ulandsbistanden beskæres med 2,3 milliarder kroner og bliver sat ned til 0,7 procent af BNI.

Et såkaldt omprioriteringsbidrag, som betyder, at både stat, kommuner og regioner skal effektivisere, så der bliver råd til særligt prioriterede indsatser, skal give 1,1 milliard kroner.

Samtidig hentes der samlet cirka en milliard kroner på en række mindre beskæringer på klima- og miljøområdet, uddannelsesområdet, arbejdsmarkedspolitikken og erhvervsfremmeindsatsen.

Til sundhedsområdet i 2016 er der afsat 2,4 milliarder kroner, og regeringen vil afsætte 150 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2019 til en vækstpakke, der skal bidrage til, at hele Danmark får del i opsvinget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce