Skarp kritik af KL anbefaling i kontanthjælpskandale: Presset på kommunalt kærestebrev vokser

Velfærd

20/3/15 8:36

Nick Allentoft

- Det er jo ikke KL, der skal sidde og finde ud af at læse og bruge Ankestyrelsens afgørelser. Det er kommunerne selv, der skal gøre det. Så der vil jeg sige: Den går altså ikke, siger lektor i socialret til Avisen.dk

Selvom flere sager om såkaldte kærestepenge er smækfyldt med sagsbehandlingsfejl, er en lang række kommuner helt holdt op med at afgøre klagesager over fejlene. Kommunernes Landsforening (KL) har nemlig anbefalet dem at stoppe, indtil KL kommer med en udmelding om, hvilke fejlramte arbejdsløse der skal have penge tilbage.

Men KL må ikke sætte sagerne i bero på den måde. Det vurderer Nina von Hielmcrone, der er lektor i socialret på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

- Det er jo ikke KL, der skal sidde og finde ud af at læse og bruge Ankestyrelsens afgørelser. Det er kommunerne selv, der skal gøre det. Så der vil jeg sige: Den går altså ikke, siger lektoren til Avisen.dk

Kaosset om kærestepenge begyndte at rulle med en principafgørelse fra Ankestyrelsen, hvor et kærestepar fik kontanthjælp efterbetalt. Kommunen havde skønnet, at parret havde et ægteskabslignende forhold uden at undersøge sagen, høre dem eller give dem en begrundet afgørelse.

Nina von Hielmcrone mener, at Ankestyrelsen er meget meget klar i sin afgørelse. Så har kommunerne sager, der er magen til den, er der ingen grund til at vente på KL's afgørelse.

- Hvis kommunen har en sag, der svarer til den i Ankestyrelsen, hvor det handler om ægteskabslignende forhold og kommunen ikke har undersøgt og ikke har partshørt, så skal de efterbetale, siger hun.

Har kommunen derimod lagt vægt på konkrete forhold som fælles børn i forholdet, eller en registrering som samlevende hos ATP, siger afgørelsen ikke noget om ret til efterbetaling.

Jesper Kiel er byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg og repræsenter Enhedslisten i KL's bestyrelse.

Han mener ikke, at bestyrelsen har besluttet at anbefale kommunerne at stoppe med at træffe afgørelser i sager om gensidig forsørgelse. Derfor undrer det ham, at brevet overhovedet er blevet sendt ud, og han mener ikke, 
det er KL's opgave at stoppe udbetaling af trukken kontanthjælp.

- Jeg håber, at KL's hidtidige tavshed skyldes, at KL vil trække anbefalingen tilbage. De her fejl skal og må rettes. Vi må jo ikke trække i folks ydelser på den måde, siger Jesper Kiel til Avisen.dk.

Men det har KL ikke tænkt sig at gøre.

- Der er ikke tale om, at vi sætter igangværende sager i stå. Det kunne vi ikke finde på. Vi har bare helt stilfærdigt skrevet ud til kommuner, at det er en god idé at vente med at efterbetale penge i allerede afgjorte sager, når der er tvivl om rækkevidden og retmæssigheden af Ankestyrelsens afgørelser, siger Karsten Thystrup, der er juridisk chef i KL til Avisen.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.