Skats krise varer mindst tre år mere: Forældelsesfrister forlænges for at redde Skat

Ledelse

06/10/2015 21:41

Nick Allentoft

Mens Skat i de kommende år forsøger at komme på fode igen, vil regeringen standse forældelse af borgernes gæld

Hvis det står til regeringen, så skal borgernes gæld til det offentlige helt ekstraordinært ikke kunne forældes, mens Skat forsøger at finde en erstatning for det kuldsejlede og skandaleramte inddrivelses-system, EFI.

Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Det skrottede inddrivelses-system kan have kostet borgerne op mod 14 milliarder kroner, og i sidste måned meddelte skatteministeren så, at har Folketingets opbakning til en særlig nødplan, der over en årrække skal forsøge at genoprette Skat.

Konkret foreslår regeringen, at forældelsen af gæld standses i tre år for fordringer, der fra den 19. november 2015 eller senere er under inddrivelse hos Skat. Det betyder, at forældelsesfristen tidligst regnes fra den 20. november 2018.

Alt andet er "unfair", understreger ministeren i en pressemeddelelse.

- Hvis skyldnere ikke betaler deres gæld, kommer lovlydige borgere i sidste ende til at betale prisen, anfører han.

- Derfor er det eneste rigtige, at vi i en periode standser forældelsen, mens vi retter op på inddrivelsessystemet. Alt andet vil være unfair over for det meget store flertal af danskerne, som betaler deres skat og anden gæld.

Skat stoppede al automatisk inddrivelse af gæld via EFI den 8. september efter, at en række analyser havde peget på alvorlige fejl i systemet.

Og Skat vil i den kommende tid kun i begrænset omfang - og måske endda slet ikke - have et computerbaseret system i baghånden til at hjælpe med gældsinddrivelsen.

- Vi står i en ekstraordinær situation, og derfor er vi også nødt til at tage ekstraordinære midler i brug. Jeg tror sådan set, at langt de fleste, som har gæld til det offentlige, godt er klar over det, lyder det fra skatteministeren.

Som led i regeringens forsøg på at genoprette Skat, vil man annullere tidligere planlagte nedskæringer i antallet af medarbejdere, hvilket sker ved at tilføre omkring 400 folk.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce